Η απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Το «ΦΑΣΜΑ» του EΡΤΝews μπήκε στο ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο

Με μια μεγάλη έρευνα για την απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα η εκπομπή «Φάσμα» του EΡΤΝews δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Έλληνες ναυτικοί και τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή. Παράλληλα, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις ζημιές στο ελληνόκτητο πλοίο “Zωγραφιά” που χτυπήθηκε από πύραυλο των ανταρτών της Υεμένης και παρουσιάζει την μαρτυρία του καπετάνιου που έζησε την επίθεση από μέσα.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επιδιορθώνεται ένα λαβωμένο εμπορικό πλοίο. Το ελληνόκτητο «Ζωγραφιά» ταξίδευε στην Ερυθρά Θάλασσα κενό φορτίου, όταν στις 16 Ιανουαρίου χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι, των ανταρτών της Υεμένης. Ο Ουκρανός καπετάνιος Μπόρις Μπάσετ, που μετράει 20 χρόνια εμπειρία στις θάλασσες δηλώνει στο «Φάσμα». ότι πρώτη φορά ζούσε κάτι αντίστοιχο. Kαι όπως είπε στον δημοσιογράφο της εκπομπής Γιάννης Παπαδόπουλος όλα ξεκίνησαν μόλις εισήλθαν στην Πύλη των Δακρύων.

Η απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Το «ΦΑΣΜΑ» του EΡΤΝews μπήκε στο ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο

Ο πύραυλος των Χούθι που έπληξε το φορτηγό πλοίο Ζωγραφιά, μπήκε στο αμπάρι από μισάνοιχτο καπάκι του καταστρώματος και βγήκε από την αριστερή πλευρά του κύτους ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα. Οι εργασίες επισκευής στο Πέραμα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σύντομα το πλοίο θα πραγματοποιήσει νέες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα τπό την απειλή των Χούθι. Εκτιμάται ότι οι διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν μειωθεί στο μισό. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επέλεξαν να εκτρέψουν τα δρομολόγιά τους αντί να περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ. Πλέουν κάτω από την Αφρική, προσθέτοντας τουλάχιστον δέκα ημέρες χιλιάδες ναυτικά μίλια και επιπλέον κόστος στο ταξίδι τους.

Η απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Το «ΦΑΣΜΑ» του EΡΤΝews μπήκε στο ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο

Για αρκετούς μήνες τα χτυπήματα των Χούθι είχαν προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές και μία βύθιση πλοίου, το οποίο εγκαταλείφθηκε εγκαίρως από το πλήρωμά του. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είχαν πλήξει πλοία που συνδέονταν με ελληνικά συμφέροντα. Τις περισσότερες φορές πάντως αστόχησαν. Στα μέσα Μαρτίου από τις 38 επιθέσεις τους είχαν βρει στόχο μόνο στις 18. Μία εξ αυτών όμως σκότωσε τρεις ναυτικούς.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος