Φ. Φράγκος – Π. Τσάκωνας για την ρητορική Ερντογάν και την αναθέρμανση των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων

Array

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με τον Ερντογάν να κάνει λόγο ακόμα και για διωκώμενη «τουρκική μειονότητα». Για την ρητορική του τούρκου προέδρου, την αναθέρμανση των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων και τον ρόλο της Ελλάδας μίλησαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Στρατηγός ε.α., επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και Πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Τσάκωνας.

Οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, η Ελλάδα και η ρητορική Ερντογάν

Ο κ. Φράγκος τονίζει ότι «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο και είναι δικαίωμα κάθε κράτους να μπορεί να δημιουργεί σχέσεις και με τα υπόλοιπα κράτη. Αλλά εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι η Αίγυπτος είναι προσηλωμένη στις φιλικές σχέσεις αλλά και στην ΕΕ και στη στρατιωτική διπλωματία, η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κρατών και η οποία επιβεβαιώθηκε με την τελευταία άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 12. Από την άλλη πλευρά και με το τελευταίο σύμφωνο το οποίο υπεγράφη όσον αφορά για την έρευνα και διάσωση, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί διότι ξέρουν πολύ καλά και ο Σίσι αλλά και οι Αιγύπτιοι, ότι η απειλή είναι από την Άγκυρα με τους αδελφούς μουσουλμάνους, τους οποίους υποθάλπει η Άγκυρα».

Όπως λέει στη συνέχεια η ρητορική του Ερντογάν είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα: «Έρχομαι στο σοβαρότερο θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε σχετικά με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, η οποία διακρίνεται σε τρεις. Είναι αυτοί οι οποίοι φέρονται ότι είναι τουρκογενείς, είναι οι Πομάκοι και είναι οι Ρομά. Εκείνο όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι το εξής: Ποια είναι η θρησκευτική ελευθερία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης όταν καταπατώνται τα δικαιώματα του Οικουμενικού Προξενείου και το έχει υπαγάγει στον Νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, δεν το αναγνωρίζουν καν να επικοινωνήσει ως οικουμενικό. Γίνεται τζαμί η Αγιά Σοφιά και από την άλλη πλευρά στη Θράκη, εκεί που δεν έχουμε θρησκευτική ελευθερία, λειτουργούν 320 τεμένη. Αυτό όσον αφορά το θρησκευτικό και αν υπάρχει ανεξιθρησκία και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Το δεύτερο που μας είπε ο Ερντογάν, ότι δεν τους αφήνουν να μιλάνε τη γλώσσα τους. Ποια γλώσσα; Εδώ έφτασε η ελληνική πολιτεία να κάνει ένα τραγικό λάθος και να μαθαίνει και στις άλλες δύο επιμέρους μουσουλμανικές μειονότητες τα τούρκικα» λέει και συνεχίζει:

«Έχουμε 99 δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στη Θράκη μας και από την άλλη πλευρά εκεί που εξαφάνισαν την ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, τρία δημοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη και ένα στην Ίμβρο και κανένα στην Τένεδο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής διεθνών σχέσεων ΕΚΠΑ κ. Τσάκωνας τόνισε ότι «ο Ερντογάν είναι συνεπής στο αφήγημά του. Δηλαδή κατά καιρούς επαναλαμβάνει και κινείται με τον τρόπο που έχει ήδη μας έχει ήδη ενημερώσει ότι θα κινηθεί. Ένα συστατικό μέρος του αφηγήματος είναι ακριβώς η προστασία του μουσουλμανικού πληθυσμού των απανταχού μουσουλμάνων. Άρα εδώ βλέπουμε μια συνέπεια σε σχέση με το λόγο του κυρίου Ερντογάν, σε αυτή την υψηλή ρητορική, σε αυτούς υψηλούς τόνους, η οποία επαναλαμβάνεται, δεν είναι κάτι το οποίο μας εκπλήσσει αυτή τη φορά. Βεβαίως αφορά την Ελλάδα με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο». Ο . Τσάκωνας κάνει λόγο για μια πολυμέτωπη τοποθέτηση, στην οποία ο Ερντογάν επιλέγει κατά καιρούς που θα δώσει μεγαλύτερη ένταση ή μεγαλύτερη ανάδειξη. «Νομίζω δυστυχώς ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, αυτή η λογική θα παραμείνει. Για αυτό και πολλαπλασιάζει τα μέτωπα. Δεν επιλέγει ένα από τα μέτωπα προκειμένου να συνδέσει τη ρητορική με την πρακτική. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσει σε επίπεδο ρητορικής την ίδια πολυμέτωπη λογική».

Ο κ. Φράγκος, σημειώνει από την μεριά του ότι εκείνο το οποίο τον ανησυχεί είναι «ότι ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε όλους τους σε όλα τα ισλαμικά κράτη μέσω του οργανισμού, είναι σαν να δημιουργεί προϋποθέσεις για επέμβαση τύπου Κύπρου, όπου πήγε να προστατεύσει τον πληθυσμό, τον υποτιθέμενο τουρκικό, ο οποίος καταπιέζεται».

Για τις έρευνες νότια της Κρήτης, ο κ. Φράγκος ξεκαθαρίζει ότι «καλώς να γίνουν και οι όποιες επεκτάσεις νοτίως της Κρήτης, διότι ήδη υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με τη Λιβύη, όπου είχε οριστεί το 2011 και έχει αποδεχθεί η Λιβύη τη μέση γραμμή για την υφαλοκρηπίδα και δεν ενοχλούμε κανέναν. Και είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να αποδείξουμε στον κ. Ερντογάν ότι εδώ η χώρα δεν διακατέχεται από κανένα φοβικό σύνδρομο και θα διεκδικήσει αυτά τα οποία θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην περαιτέρω εδραίωση της στρατηγικής της και γεωπολιτικής της αξίας.

Όσο για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη Λιβύη με τα νέα δεδομένα, ο κ. Τσάκωνας αναφέρει ότι «Είναι σημαντικό ότι η ελληνική πλευρά παίρνει πρωτοβουλίες απέναντι στην Τουρκία και παίρνει πρωτοβουλίες σε μια λογική θα σας έλεγαν νομιμοποιημένης στρατηγικής, δηλαδή επιλογών που κάνει. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις έρευνες και πιθανές εξορύξεις νότια της Κρήτης, η νέα ανάπτυξη και τα σχετικά τα οποία αφορούν ή έρχονται πρώτα από όλα να πούμε σε μια κατόπιν συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι υπάρχει μια επιλογή αμερικανικών εταιρειών να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση κινούνται στα πλαίσια και στη λογική του διεθνούς δικαίου. H πρωτοβουλία σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε ένα υπολογισμένο ρίσκο προκειμένου να πιέσουμε με νομιμοποιημένο σε κάθε περίπτωση και νόμιμο τρόπο τη λιβυκή πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει μαζί μας σε οριοθέτηση με τον τρόπο που πρέπει και όχι με τον τρόπο που ακολουθούσε μέχρι τώρα και αναφέρομαι στο τουρκοελληνικό σύμφωνο την υποστήριξή του κατόπιν με νεότερες συμφωνίες που. Άρα αυτό είναι το σημαντικό. Νομίζω ότι αυτό εκεί πρέπει να μείνουμε και εκεί πρέπει να επιμείνουμε».

Πηγή: ΕΡΤ, Συνδέσεις 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος