Ευρωπαϊκά Πρότυπα Βιωσιμότητας για ΜμΕ στην Ελλάδα: Διαβούλευση της EFRAG σε συνεργασία με το CSR HELLAS

Ειδική εκδήλωση και διαβούλευση με θέμα την υποχρεωτική και την εθελοντική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων αναφοράς της εταιρικής βιωσιμότητας, πραγματοποιείται στην Αθήνα από την EFRAG (Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς – European Financial Reporting Advisory Group – EFRAG) σε συνεργασία με το CSR HELLAS και την υποστήριξη των CSR Cyprus, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του ΣΕΒ.

  • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 09:00 με 16:00 στο Μέγαρο Καρατζά, Αιόλου 82-84.

Θέμα της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ο σχολιασμός των προτάσεων της EFRAG για την υποβολή των αναφορών (εκθέσεων) εταιρικής βιωσιμότητας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται από τη νέα Οδηγία της ΕΕ CSRD σχετικά με την διαφάνεια των πληροφοριών αυτών και τη χρήση τους από το χρηματοπιστωτικό τομέα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα αναφοράς της εταιρικής βιωσιμότητας, απευθύνονται στις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στην κεφαλαιαγορά (LSME ESRS) αλλά και των μη εισηγμένων (VSME ESRS) που καλούνται να παρέχουν εθελοντικά, πληροφορίες σχετικές με την εταιρική βιωσιμότητα, είτε από τους πελάτες που είναι μεγάλες εταιρίες, είτε και από τις τράπεζες.

Τα δύο πρότυπα παρουσιάζονται στο στάδιο αυτό ως σχέδια προς διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικά τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων δραστηριότητας, τους εποπτικούς και θεσμικούς φορείς και τους επενδυτές, που επίσης ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν στην αξιολόγηση των επενδύσεών τους κριτήρια εταιρικής βιωσιμότητας.

Η ολοκλήρωση της περιόδου διαβούλευσης που πραγματοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από την EFRAG, θα συμβάλει στην εκπόνηση των τελικών σχεδίων των δύο αυτών ευρωπαϊκών προτύπων, προκειμένου να υιοθετηθούν με την έκδοση αντίστοιχης Κανονιστικής Πράξης Εφαρμογής τον Ιούλιο του 2025 για το LSME και Οδηγίες – Σύστασης για το VSME.

H έναρξη της περιόδου συμμόρφωσης για τις εισηγμένες ΜμΕ, αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ενώ προβλέπεται και μία περίοδος δύο ετών για την πλήρη προσαρμογή σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το CSR HELLAS, από την αρχή της διαδικασίας αυτής, τον Ιανουάριο του 2024, ενημέρωσε τα μέλη του, όπως και συνεργαζόμενους φορείς που εκπροσωπούν συλλογικά τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά, τόσο στην πιλοτική εφαρμογή των προτεινόμενων σχεδίων των δύο αυτών προτύπων, όσο και στην διαβούλευση για την ολοκλήρωσή τους.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αλεξάνδρα Πάλλη, πρόεδρος, CSR HELLAS, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος ΕΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, Β’ αντιπρόεδρος, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μαρία Μηνά, Communication & Development Executive, CSR Cyprus.

  • Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Για όσους/ες βρίσκονται εκτός Αττικής, υπάρχει η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης, κατόπιν αποστολής email στο info@csrhellas.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος