Παλιές ξεχασμένες ποικιλίες από τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, στο πέρασμα των αιώνων, επιστρατεύουν οι επιστήμονες. Στόχος να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.
Έντονες βροχοπτώσεις, σφοδρές χαλαζοπτώσεις, παγετοί και ξηρασίες εκτός εποχής. Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της. Η γεωργία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της και έχει σημάνει συναγερμός.
Η άνοδος της θερμοκρασίας ήδη επηρεάζει πολλά είδη φρούτων.
Παρόμοιες απειλές ελλοχεύουν και στα σιτηρά σε μια εποχή μάλιστα με ερωτηματικά για τη δυνατότητα κάλυψης της επισιτιστικής επάρκειας.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το κλίμα, η έρευνα στρέφεται στην αξιοποίηση τοπικών δοκιμασμένων ποικιλιών.
Αξιοποιώντας παλιά ανθεκτικά γονίδια σε νέες ποικιλίες, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια «δεξαμενή» με προβελτιωτικό υλικό.
Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει κατάλογος με τα χαρακτηριστικά 260 τοπικών ποικιλιών φρούτων, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να διαλέξουν την ιδανική για την περιοχή τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος