Ευ. Βενέτης: Η σημασία των εκλογών της 19ης Μαρτίου στο Μαυροβούνιο

Σήμερα στην σκιά του ουκρανικού πολέμου, στο Μαυροβούνιο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 19ης Μαρτίου θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της χώρας με προεκτάσεις για την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Γεωπολιτικής

Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Αμερικανών και Ρώσων στο Μαυροβούνιο η Ποντγκόριτσα καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η πρόοδος είναι αργή και η χώρα των 600 χιλιάδων κατοίκων, εκ των οποίων το 20% Μουσουλμάνων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και η πολιτική αστάθεια. Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία για το Μαυροβούνιο να επιδείξει τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αξίες και να αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις.

Ευ. Βενέτης: Η σημασία των εκλογών της 19ης Μαρτίου στο Μαυροβούνιο

Ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας είναι το ζήτημα της σχέσης του Μαυροβουνίου με τη Σερβία, το οποίο αποτελεί επίμαχο ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Η σημερινή εν πολλοίς φιλαμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι είναι πολύ κοντά στη Σερβία και ότι δεν προστατεύει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Μαυροβουνίου. Η αντιπολίτευση πιέζει για μια πιο φιλοδυτική και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα και το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική σχέση του Μαυροβουνίου με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία είναι η ασταθής οικονομία, η οποία παραπαίει εδώ και χρόνια. Το Μαυροβούνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία του Κορωνοϊού. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαφθορά, το δημόσιο χρέος και την ανεργία. Οι εκλογές αυτές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις μακροχρόνιες οικονομικές προκλήσεις της χώρας.

Αναμφίβολα οι εκλογές στο Μαυροβούνιο είναι κρίσιμες. Το αποτέλεσμά τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σχέση του Μαυροβουνίου με την Ρωσία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Οι εκλογές παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα και τα αποτελέσματα θα ελεγχθούν διεξοδικά, καθώς το Μαυροβούνιο επιδιώκει να εδραιωθεί ως δημοκρατική και ευημερούσα χώρα στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος