Ευ. Τσακαλώτος στο Πρώτο: Πολύ καλά ο Τσίπρας “σήκωσε” το θέμα των εκλογών – Πιο σημαντική η Υγεία από το νέο iPhone – Τι έχω στο «κόκκινο σακίδιο» (audio)

«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι δεν την πιάνει καθόλου η συναίνεση, αλλά συνεχίζει με μία επικοινωνιακή πολιτική, που έχει “κοντά ποδάρια”. Είναι καιρός να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο για το πως αντιμετωπίζεται η πανδημία και όλες οι άλλες κρίσεις. Πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας “σήκωσε” το θέμα των εκλογών γιατί πραγματικά σε μια χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης της μιας ή άλλης μορφής, χρειαζόμαστε όλοι να σκεφτούμε τι νέα θέματα μπαίνουν και πως χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει με νέο μάτι».

Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου, για το βιβλίο του «Στο κόκκινο σακίδιο – Πολιτικό Ημερολόγιο και άλλα Κείμενα».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, απάντησε πως «δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει  καταλάβει τι σημασία έχει για την ζωή μας η πανδημία, η οικονομική κρίση, η υγιειονομική και η ενεργειακή φτώχεια». «Φεύγω από  αυτή τη συζήτηση», είπε, για τον προϋπολογισμό, «με μία αίσθηση απογοήτευσης και για το επίπεδο της συζήτησης».

Επιχειρηματολογώντας αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε στην πρώτη φάση την συναίνεση που υπήρχε και «μια κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση, για να επενδύσει στο σύστημα υγείας, να μπορούμε να συζητάμε όλα τα κόμματα και να βρούμε κοινές λύσεις να το αντιμετωπίσουμε κι όπως καταλαβαίνει όλος ο κόσμος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μεσομακροπρόθεσμα θα έχουμε και άλλες πανδημίες, ίσως και πιο σοβαρές και άρα τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουμε στο σύστημα Υγείας».

Τι υπάρχει μέσα στο «κόκκινο σακίδιο»

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι και στο βιβλίο του προσπαθεί να αναφερθεί στα θέματα αυτά, δηλαδή ότι στην διάρκεια της πανδημίας «ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία της υγείας ως δημόσιο αγαθό, που είναι πιο σημαντικό από το νέο iPhone ή κάποια άλλη τεχνολογική συσκευή. Είναι κάτι που αφορά όλους εμάς ως κοινότητα».

Ερωτώμενος για τον τίτλο του βιβλίου του, είπε πως έχει βέβαια και επικοινωνιακό χαρακτήρα (ουκ ολίγες φορές επί υπουργίας του είχε ασχοληθεί και ο Τύπος με το χαρακτηριστικό κόκκινο σακίδιό του), αλλά εξήγησε ότι είναι και μία προσπάθεια να συνδεθεί με την Αριστερά και με την προοπτική ότι μέσα στο κόκκινο σακίδιο, υπάρχουν ιδέες, προτάσεις, αμφισβητήσεις, ανησυχίες για το μέλλον. «Πιστεύω ότι είμαστε σ’ έναν άλλον κόσμο απ’ ότι ήμασταν πριν δέκα χρόνια», υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως έχει κρατήσει σημειώσεις και από την περίοδο της διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος να κρατήσει ημερολόγιο, με την μορφή που το έκανε πριν την κυβέρνηση αλλά και μετά. «Η εισαγωγή του βιβλίου όμως αναφέρεται και σ’ εκείνη την περίοδο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την μορφή του βιβλίου, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι οικονομολόγος που θεωρώ ότι τα οικονομικά είναι πολύ σοβαρά για να τα αφήσουμε στους οικονομολόγους. Στο βιβλίο, που περιέχει πολιτικά ημερολόγια αναδεικνύεται ότι μπορούμε να μάθουμε από πάρα πολλές πηγές και στην μάχη των ιδεών, δεν αρκεί μόνο να πείσεις ότι έχεις μία καλύτερη οικονομική πολιτική».

«Επειδή ο πολιτικός μας αντίπαλος η ΝΔ κάνει κατά την άποψή μου πολύ σοβαρή ιδεολογική  δουλειά για τον ατομικισμό, θεωρώ ότι η Αριστερά έχει λίγο καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια να κάνει ανάλογη ιδεολογική δουλειά στην συλλογική αντίληψη», υπογράμμισε.

«Πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική την πολιτική σε νέους ανθρώπους και να πιστέψουνε ξανά, ότι μέσα από κινήματα, μέσα από κοινή δράση, μέσα από συναθροίσεις, που ο κόσμος συζητάει μπορούμε να ξαναβρούμε το νήμα, ότι η πολιτική δεν είναι μόνο κοκορομαχίες, δεν είναι μόνο για τους ειδικούς, τους τεχνοκράτες, που αυτοί ξέρουν καλύτερα. Ο σύγχρονος τρόπος πληροφόρησης μας οδηγεί να ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους κι αυτό για παράδειγμα είναι ένα από τα ζητήματα με τα οποία δεν μπορεί να μην ασχοληθεί σήμερα η Αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε για τον ρόλο των μικρών ιστοριών, «για τον τρόπο που καταλαβαίνουμε τη ζωή», τονίζοντας ότι «το ημερολόγιο και το βιβλίο του παίρνουν απ’ αυτή την αντίληψη».

Το αγαπημένο του συγκρότημα

Ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμη η επιλογή τραγουδιού των UB40 πριν ξεκινήσει η συνέντευξη καθώς όπως είπε ήταν το αγαπημένο του συγκρότημα στο Πανεπιστήμιο στην Αγγλία.

Εξήγησε ότι UB-40 ήταν το έγγραφο για το ταμείο ανεργίας άρα, όπως είπε, ήταν «η πρώτη φορά που έμπαινε πολύ έντονα η κριτική στον νεοφιλελευθερισμό, που είναι από τα βασικά θέματα του βιβλίου του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος