Έβερεστ: Πώς επηρέασε η κλιματική αλλαγή την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου — Λιώνει ο παγετώνας South Col

Eπιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Ακόμη και την πιο ψηλή κορυφή του πλανήτη μας επηρέασε η κλιματική αλλαγή. Σε μια νέα έρευνα, μία ομάδα επιστημόνων αναρριχήθηκε στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου με σκοπό να παρακολουθήσει τον παγετώνα. Ο παγετώνας South Col, στο Έβερεστ, που βρίσκεται σχεδόν 26.000 πόδια (8.000 μ.) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας παρουσίασε σημάδια απώλειας πάγου, που σχετίζεται με το κλίμα.

Η ερευνητική ομάδα, αφού εγκατέστησε τους δύο πιο ψηλούς μετεωρολογικούς σταθμούς στη Γη και συνέλεξε τον υψηλότερο πυρήνα πάγου στον κόσμο από τον παγετώνα, διαπίστωσε ότι το South Col χάνει πάγο περίπου 80 φορές πιο γρήγορα από ό,τι χρειάστηκε να συσσωρευτεί ο πάγος στην επιφάνεια του παγετώνα.

Η ανάλυση του πυρήνα από την ομάδα έδειξε ότι ο πάγος που χρειάστηκε 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί στον παγετώνα έχει λιώσει εντελώς από τη δεκαετία του 1990 και ότι ο παγετώνας χάνει, επί του παρόντος συσσώρευση, πάγου πολλών δεκαετιών κάθε χρόνο.

«Αυτή η μελέτη απαντά σε ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέτει η αποστολή μας – εάν οι υψηλότεροι παγετώνες στον πλανήτη επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή που προέρχεται από ανθρώπινη πηγή», ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Paul Mayewski. Ένας εξειδικευμένος στους παγετώνες επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Maine και διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου, ανέφερε. «Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, και πολύ σημαντικό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990».

Η ταχεία μείωση του παγετώνα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο βουνό και σε όσους ζουν κοντά του. Το λιώσιμο του παγετώνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες χιονοστιβάδες στο Έβερεστ ή να δημιουργήσει καθιζήσεις στο βραχώδες υπόστρωμα που κάνουν το έδαφος πιο επικίνδυνο για τους ορειβάτες, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε μια πρόσφατη αποστολή, 10 ερευνητές ανέβηκαν στη βάση του παγετώνα South Col και εγκατέστησαν δύο σταθμούς ανίχνευσης καιρού — ο ένας στα 27.600 πόδια (8.430 m) και ο άλλος στα 26.200 πόδια (7.945 m) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ομάδα τρύπησε επίσης έναν πυρήνα πάγου μήκους 32 ποδιών (10 m) από τον παγετώνα, ο οποίος θα αποκάλυπτε πώς το πάχος του πάγου του παγετώνα άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Με αυτά τα δεδομένα στα χέρια, η ομάδα έτρεξε μοντέλα υπολογιστών για να προσομοιώσει την ανάπτυξη και την υποχώρηση του παγετώνα για χιλιάδες χρόνια. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο South Col Glacier έχει χάσει περισσότερα από 180 πόδια (54 μέτρα) πάχους πάγου τα τελευταία 25 χρόνια.

Έβερεστ: Πώς επηρέασε η κλιματική αλλαγή την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου — Λιώνει ο παγετώνας South Col

Η ανθρώπινη δραστηριότητα “πληγώνει” το Έβερεστ

Αν και οι επιπτώσεις του ανέμου και οι αλλαγές στην υγρασία μπορεί να έχουν συμβάλει κάπως σε αυτήν την απώλεια πάγου, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η μακράν η κυριότερη αιτία, είπαν οι ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο παγετώνας South Col μπορεί να είχε αρχίσει να λεπταίνει από την κλιματική αλλαγή ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο ρυθμός τήξης επιταχύνθηκε σημαντικά όταν το χιόνι του παγετώνα (τα εξωτερικά στρώματα χιονιού που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου) τελικά εξαφανίστηκαν, εκθέτοντας τον ακατέργαστο πάγο του παγετώνα στην ακτινοβολία του ήλιου.

Τώρα, χάνοντας την ασπίδα από λευκό πάγο για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, ο παγετώνας South Col φαίνεται «να οδηγείται σταδιακά σε γρήγορη υποχώρηση», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Τελικά, ενώ ο South Col είναι μόνο ένας παγετώνας ανάμεσα σε πολλούς στα Ιμαλάια, η θέση του στην κορυφή του κόσμου δείχνει ότι καμία μάζα πάγου δεν είναι ασφαλής από την κλιματική αλλαγή. Εάν οι ίδιες τάσεις τήξης συμβαίνουν σε άλλους παγετώνες στα Ιμαλάια, τότε το αποθηκευμένο στους παγετώνες νερό από το οποίο εξαρτώνται περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι για πόσιμο νερό και άρδευση θα μπορούσε να αρχίσει να εξαντλείται σημαντικά, είπαν οι συγγραφείς.

Η μελλοντική έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στο πόσο ευρέως εφαρμόζονται αυτές οι τάσεις τήξης σε άλλους παγετώνες στην κορυφή του κόσμου, κατέληξαν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης στο ειδικό επιστημονικό περιοδικό npj Climate and Atmospheric Science.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος