Ετήσια απολογιστική έκθεση ΕΥΠ – Τα θέματα στα οποία δόθηκαν έμφαση

Την πρώτη ετήσια απολογιστική έκθεση για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2022- Αυγούστου 2023 εξέδωσε η ΕΥΠ, κάτι το οποίο αναμένεται να καθιερώσει όπως και αντίστοιχες Μυστικές Υπηρεσίες άλλων κρατών, δημοσιεύοντας προτεραιότητες και δράσεις, στο πλαίσιο του δυνατού, χωρίς να αποκαλύπτονται βεβαίως εξαιρετικά ευαίσθητες για την Εθνική Ασφάλεια, πληροφορίες.

Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με την έκθεση, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές αλλά και τομείς όπου η δράση τρίτων συχνά δρα υπονομευτικά ως προς την εθνική μας ασφάλεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΥΠ, στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων εξωτερικών απειλών, στην εξουδετέρωση κακόβουλων δραστηριοτήτων και στην ανάσχεση παρασκηνιακής πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ συγχρόνως η Υπηρεσία προέβη στη συστηματική ενημέρωση των ελληνικών Αρχών με στόχο την επαγρύπνηση αναφορικά με τους κινδύνους ασφαλείας που ενέχει η χρήση και η εγκατάσταση ύποπτης προέλευσης τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Από τις υποθέσεις όμως που έτυχαν δημοσιότητας χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής χρήσης διάφορων μέσων και δυνατοτήτων για αποτροπή κατασκοπείας ήταν η αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης Ρωσίδας κατασκόπου, υπό βαθύ κάλυμμα στην χώρα μας, την περασμένη άνοιξη.

Μεταξύ των υποθέσεων όμως, που επίσης έγιναν δημόσια γνωστές, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόθεση Σαράπκιν που προβλήθηκε από ομόλογη ευρωπαϊκή Υπηρεσία ως συνδεόμενος με ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών. Η ανταπόκριση των αρμόδιων ελληνικών Αρχών μετά από συνεργασία με την Υπηρεσία μας επέφερε την ανάκληση της ελληνικής ιθαγένειας που του είχε χορηγηθεί.

Επίσης, η Υπηρεσία ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις, υιοθέτησε μία σύγχρονη φιλοσοφία και ένα νέο μοντέλο για την κατάρτιση των στελεχών της, με εμβληματική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, την ίδρυση Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Παναγιωτίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος