Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και Κυπριακό (video)

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε για περίπου τρείς ώρες. Η τουρκική πλευρά πρέπει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τις διμερείς επαφές, επαναλαμβάνει η Αθήνα.

«H Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο. Ο διάλογος δεν αποτελεί απεμπόληση κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά την δίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου.

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας, δήλωσε: “Η Ελληνική πλευρά κατέστησε ευθύς εξ αρχής σαφές ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί εφόσον διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Και θα μου επιτρέψετε την εκτίμηση ότι είναι χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι αξιωματούχοι και από την Τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας και μάλιστα αναφέρομαι σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Άμυνας”.

Νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ με συμμετοχή του ΥΕΘΑ, ο ΓΓ της Συμμαχίας πρότεινε τριμερή συνάντηση Στόλτεμπεργκ-Δένδια-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της επικείμενης υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχομένη Τρίτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως για συμβολικούς και πρακτικούς λόγους, καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί πρώτα η συνάντηση των δύο υπουργών και ανάλογα την έκβαση της να ακολουθήσει συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ βρέθηκαν οι εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα, Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

“Εκείνο που αποκομίζω από την πού καλή συζήτηση που έγινε είναι το κλίμα συναίνεσης”, δήλωσε ο Υπουργός Εθν. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

“Η Ελληνική στρατηγική διευρύνει αυτήν την στιγμή τις συμμαχίες της και τις ενδυναμώνει¨, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Κριτική άσκησαν εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως: “Δεν αρκεί να υπερασπιζόμαστε τις πάγιες εθνικές θέσεις, πρέπει να υπάρχει και ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την προώθηση τους. Ιδιαίτερη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε για το ποια είναι η τακτική μας στο Κυπριακό, για το οποίο θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν το συμπεριέλαβε στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ μεταξύ των προτεραιοτήτων της διπλωματίας μας”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: “Οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην απαράδεκτη τουρκική πρόταση για διχοτόμηση της Κύπρου είναι απολύτως ανεπαρκείς.

Ζητήσαμε ως κόμμα, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ο Υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε. Επιτέλους έγινε δεκτή και η πρόταση μας να συμμετέχει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ήτανε πραγματικά χρήσιμη η παρουσία του και όσα μας είπε.

Συγκρατώ, υπογραμμίζω και αναφέρω την ανεπαρκή πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απαράδεκτη στάση της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει ρητά και με τρόπο κατηγορηματικό για διχοτόμηση και οι αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κρίνονται κατά τη γνώμη μας απολύτως ανεπαρκείς”.

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Τουρκία ζητά ειδική μεταχείριση όπως προέκυψε σε τηλεδιάσκεψη των Σ. Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν με τον Τ. Ερντογάν.

Την ίδια ώρα επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποίησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι δήμαρχοι Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, Κ. Μπακογάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου. Για «Γέφυρα ειρήνης και αλληλεγγύης» έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Το Πατριαρχείο αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, ότι είναι μία γέφυρα φιλίας, ειρήνης αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Οι πόλεις δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική. Μοιραζόμαστε όμως εθνικές ευαισθησίες οι οποίες αποτελούν αφετηρία και πυξίδα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου,  Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, δήλωσε: “Ιστορικά, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επέλεξαν αντί να μεγεθύνουν τα προβλήματα τους να έχουν διάλογο και αλληλεγγύη, αποκόμισαν αμοιβαία οφέλη κάθε είδους”.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα απασχολήσουν εξίσου το Ευρ. Συμβούλιο. Ο Ν. Αναστασιάδης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Σ. Μισέλ ενώ η Λευκωσία ζητά ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος