Εσθονία – Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπoρούν να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία χωρίς το Διεθνές Δίκαιο

Array

Την αλληλεγγύη Ελλάδας – Εσθονίας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την Κάγια Κάλας, αναφερόμενος και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Οι αγορές είδαν ότι συζητάμε σοβαρά για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου και ήδη πέφτουν οι τιμές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την «ηγετική θέση της Ελλάδας» στο πλαφόν και στην αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης.

«Βλέπουμε την προκλητική συμεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με ενέργειες που υποβιβάζουν στη σταθερότητα στην περιοχή και τονίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και την οριοθέτηση της θαλάσιας περιοχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξη.

Πρέπει να καταδικάζουμε τα κράτη που δεν αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό με σωστή προσέγγιση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κανένας στην ήπειρο δεν μπορεί να αλλάζει σύνορα με τη βία. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά ουκρανικών υποδομών και τον θάνατο αμάχων»,  είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με κοινά προβλήματα ενέργειας και υψηλού κόστους ζωής προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει συστηματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Τώρα είναι η ώρα της συμφωνίας για όριο στη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα ηγείται των ενεργειακών πολιτικών. Πρέπει να βρούμε φυσικό αέριο και από άλλες πηγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να επεκταθεί η συνεργασία στην ψηφιακή διακυβέρνηση και το οικοσύστημα της τεχνολογίας που ανθεί στην Ελλάδα», κάλεσε ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα στις εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στη νότια Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα είναι η καταλληλότερη», τόνισε και υπενθύμισε ότι ο Economist επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι «στην κορυφή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

«’Εχουμε πολλά να μάθουμε από την Εσθονία για την κυβερνοασφάλεια, ενόψει και των εκλογών στην Ελλάδα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανατρέχοντας σε «λύσεις ψηφιακής διακυβέρνησης όπως η υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία χαρακτήρισε ως «αποκάλυψη», σημειώνοντας ότι επετεύχθη και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Κάγια Κάλας: Η Ελλάδα σημαντικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας

«Mας συνδέουν κοινά σημεία καθώς είμαστε και οι δύο νησιωτικές χώρες με παρόμοια προβλήματα αλλά και κοινές αξίες», τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και γιορτάζουμε 100 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων», πρόσθεσε και μίλησε για την ψηφιακή συνεργασία τονίζοντας ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη πέρυσι θέτει τις βάσεις και για πράσινη μετάβαση.

«Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις απειλές και είναι σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Frontex που αυτή τη στιγμή  είναι ο καλύτερος σύμμαχος», είπε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Διαβάστε επίσης:

«’Ανοιγμα» στην Βαλτική: Στο Ταλίν ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος