Live: Σκληρές μαχες και βομβαρδισμοί – Ηχούν σειρήνες σε πόλεις – Νέο διάγγελμα Ζελένσκι ― Σήμερα επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Array

Το ertnews.gr από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής μεταδίδει όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας μέσα από ανταποκρίσεις και πρωτογενές ρεπορτάζ.

Ηχούν οι σειρήνες σε πολλές Ουκρανικές πόλεις, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη.

Δείτε την συνεχή ροή των εξελίξεων όπως καλύπτεται από την ΕΡΤ.

Τα ξημερώματα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του εξέφρασε ικανοποίηση, διότι όπως είπε «ματαιώθηκαν τα “ύπουλα” σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την “ηρωική” αντίσταση των Ουκρανών».

Δύσκολη παραμένει η νύχτα για εκατομμύρια Ουκρανούς, καθώς Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Χερσώνα βομβαρδίζονται ανελέητα, ενώ σήμερα επαναλαμβάνεται ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας. Στο τραπέζι η κατάπαυση πυρός, λέει η Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της αλλά και σε βάρος της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου.

Live blogging (Πρώτα εμφανίζονται οι σημαντικότερες εξελίξεις. Πατώντας στο key points κλείνουν και εμφανίζεται η ροή της ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο)


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, όπως μετέδωσε το Reuters.

Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Δραματική ήταν η έξοδος από τη μαρτυρική Μαριούπολη για τους ομογενείς και τους Έλληνες δημοσιογράφους. Σύμφωνα με πληροφορίες το κονβόι των Ελλήνων βρίσκεται πλέον στη Ζαπορίζια.

Στο κονβόι μαζί με τα τηλεοπτικά τους συνεργεία βρίσκονται οι δημοσιογράφοι όλων των μεγάλων ελληνικών καναλιών, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Για προειδοποιητική βολή προς το κομβόι με τους Έλληνες της Μαριούπολης, έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένιος.

Πλέον, πάνω από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας. Πάρα πολλές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί και κατοικίες έχουν καταστραφεί, έγινε ακόμα γνωστό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής των Ρώσων, ενώ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. «Η Ρωσία στοχεύει να αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», είπε ακόμα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον δικό του απολογισμό, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.597 έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα.

Στο Χάρκοβο, ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν ξημερώματα, σύμφωνα με τους επιτελείς ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς επί ημέρες, οι οποίοι έχουν στερήσει τη ζωή από αρκετούς πολίτες. Στους 21 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες γνωστοποήσαν ακόμα ότι η πόλη σύνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Στην Χερσώνα που βρίσκεται στα νότια της χώρας, οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, κάνοντας γνωστό ότι το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι τα μόνα σημεία που έπεσαν.

Πάντως, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος της Χερσώνας Igor Kolykhayev, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times. «Δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός εδώ» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Η πόλη είναι περικυκλωμένη», πρόσθεσε.

Η δε Μαριούπολη εκτιμάται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος της πόλης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε ομιλία του έκανε λόγο για περισσότερους από 174.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι από την αρχή του πολεμου αναζήτησαν ασφάλεια σε γειτονικές τους χώρες. «Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει. Η οικονομία της πρέπει να πληγεί».

Δείτε ακόμα:

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Το χρόνικο της πρώτης εβδομάδας εχθροπραξιών (video)

Όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ertnews.gr και της ΕΡΤ με συνεχή ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα παρουσιάζουν βήμα – βήμα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος