Εργαζόμενες γυναίκες στο χώρο του θεάματος: Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σύμφωνα με τη M. Λεγάκη, αντιπρόεδρο του δικτύου Wift

H Μιρέλα Λεγάκη, οικονομολόγος – αντιπρόεδρος της WIFT.gr, του δικτύου γυναικών που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο, στον απαιτητικό χώρο των media με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

«Δυστυχώς τα προβλήματα των γυναικών εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από 50 χρόνια που ιδρύθηκε το WIFT (Women in Film and Television) στην Αμερική. Μιλώντας για την οργάνωση που ξεκίνησε στο Λος Άντζελες το χαρακτήρισε ως την απάντηση των γυναικών του κινηματογράφου στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ. «Από τότε πέρασαν 50 χρόνια και ακόμη σήμερα υπάρχει, που σημαίνει ότι υπάρχουν και τα προβλήματα» δήλωσε η κα Λεγάκη.

Με πάνω από 20.000 μέλη σε όλο τον κόσμο το δίκτυο όπως τόνισε «έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες, να αναδείξει το έργο τους παγκόσμια στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και να πετύχει όσο το δυνατόν να πλησιάσει το ποσοστό 50 – 50 της συμμετοχής των γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού χώρου».

Μιλώντας για το κίνημα Me Too επισήμανε ότι υπήρχαν αρκετές οι καταγγελίες που δεν ήταν μόνο για βία και σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και για εργασιακή βία. «Η βία κατά των γυναικών έχει διάφορες εκφάνσεις δυστυχώς και απλώνεται και σε όλους τους χώρους. Απλά ο χώρος του κινηματογράφου και του θεάτρου είναι πιο ευαισθητοποιημένος» σημείωσε η κα Λεγάκη.

Μόνο το 26% των ταινιών μυθοπλασίας που κυκλοφόρησαν είχαν γυναίκες σκηνοθέτριες

Σύμφωνα με την ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στο να αναδειχθούν αυτού του είδους τα προβλήματα. «Η δημιουργικότητα των γυναικών στην τέχνη και κυρίως στον χώρο του κινηματογράφου που εκπροσωπούμε εμείς, έχει οδηγήσει πολλές αποκαλύψεις» είπε.

«Μία από τις αποστολές που έχει το Wift είναι ακριβώς να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να τις επιμορφώσει έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στον επαγγελματικό χώρο. Oι στατιστικές είναι λίγο στενάχωρες τα τελευταία χρόνια, παρόλο που έχουν γίνει πολλά βήματα στα ζητήματα της ισότητας» ανέφερε η κα Λεγάκη.

Και όπως είπε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο έχει δημοσιεύσει έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια μόνο το 26% των ταινιών μυθοπλασίας που κυκλοφόρησαν είχαν γυναίκες σκηνοθέτριες.

Απαντώντας στο εάν οι γυναίκες είναι χαμηλότερα αμειβόμενες σε σχέση με τους άνδρες η αντιπρόεδρος του WIFT.gr δήλωσε ότι «οι αμοιβές είναι πάντα χαμηλότερες στις γυναίκες κατά κανόνα». Επιπλέον, όπως τόνισε θα πρέπει να δούμε την κοινωνία που ζούμε η οποία είναι πατριαρχική και υπάρχουν ακόμη στερεότυπα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες γυναίκες.


Πηγή: Newsroom

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος