Έρευνα-σοκ για την εφηβική παραβατικότητα και τη βία σε βάρος παιδιών εν καιρώ πανδημίας

Array

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα μας, ταυτόχρονα όμως άλλαξε την κοινωνία και την οικογένεια, είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Τα συμπεράσματα της έρευνας σοκάρουν. Όπως προκύπτει, λόγω κορονοϊού και lockdown, το 2020 αυξήθηκαν κατά 10% τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης σε βάρος μαθητών δημοτικού, ενώ και η εφηβική παραβατικότητα ανέβηκε κατακόρυφα κατά 30%. Επίσης, σε ποσοστό 50%, αυξήθηκαν τα αιτήματα γονέων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η εναντιωματική συμπεριφορά των εφήβων.

Το διάστημα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα, τα περιστατικά βίας σε βάρος των παιδιών ήταν περισσότερα, ενώ στις μισές περιπτώσεις, γονείς που δεν εμφάνιζαν εμφανείς δυσλειτουργίες κατά το παρελθόν, έφτασαν σε σημείο να χρησιμοποιήσουν σωματική βία, με σκοπό την τιμωρία και την πειθαρχία, σε περιπτώσεις ανυπακοής των παιδιών.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους γονείς έδειξαν αύξηση κατά 15% στα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ηρεμιστικών, ως μέσο ανακούφισης από αρνητικά συναισθήματα που σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έκπτωση της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ξέσπασμα της πανδημίας, οδήγησε στο να περιέλθουν σε μία κατάσταση κρίσης άτομα, κοινωνικές δομές και ομάδες, αλλά και κοινότητες, καθώς και η ίδια η οικογένεια, τονίζοντας πως η διαχείριση των συναισθημάτων, είναι το κλειδί της πρόληψης άσχημων και κατ’ επέκταση βίαιων συμπεριφορών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΤΣΙΩΤΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος