Έρευνα: Αποζημιώσεις 26,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν το 2020 από ασφαλιστικές εταιρείες για ασφαλίσεις περιουσίας

Αποζημιώσεις ύψους 26,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν εντός του 2020 από τις ασφαλιστικές εταιρείες για ασφαλίσεις περιουσίας (7,7 εκατ. ευρώ για κατοικίες και 18,8 εκατ. ευρώ για λοιπούς κινδύνους).

Στις 31/12/2020 σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 59,6 εκατ. ευρώ (10,3 εκατ. ευρώ για κατοικίες και 49,3 εκατ. ευρώ για λοιπούς κινδύνους).

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και σημειώνεται πως για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2020 δηλώθηκαν 16.191 ζημιές εντός του 2020, εκ των οποίων ποσοστό 49,8% αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες σε λοιπούς κινδύνους.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου).

Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει σημαντικά όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Καταγραφή ασφαλισμένων κινδύνων

Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 1,3 εκατ. συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2020 και μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2021. Επισημαίνεται ότι στο πλήθος συμβολαίων καταμετρήθηκαν και τα συνασφαλιστήρια συμβόλαια ενώ σε περίπτωση ομαδικών συμβολαίων, ζητήθηκε να καταγραφεί το πλήθος των καλυπτομένων κινδύνων. Όπου προβλέπονταν κατατμήσεις συμβολαίου για πληρωμή δόσεων, μετρήθηκαν ως ένα συμβόλαιο συνολικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συμβολαίων αφορούσε σε κατοικίες (1 εκατ. ή 82,6% του συνόλου).
Η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 435,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 120,9 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 314,3 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους.

Από τα συγκεντρωτικά μεγέθη της έρευνας για το 2020 προκύπτει ότι για το σύνολο του κλάδου, το πλήθος των ζημιών (μέση συχνότητα) αντιστοιχεί στο 1,28% επί του πλήθους των συμβολαίων σε ισχύ (αντιστοίχως 0,77% για τις κατοικίες, 3,67% για τους λοιπούς κινδύνους).

Το μέγεθος της μέσης συχνότητας αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ζημιών που θα προκύψουν για εκείνα τα συμβόλαια που ήταν σε ισχύ και πέραν της 31/12/2020 (αλλά είχαν εκδοθεί εντός του 2020) και μέχρι την λήξη τους.

Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση των ζημιών το πρώτο έτος) έφθασε τα 5.319 ευρώ (2.232 ευρώ για τις κατοικίες, 8.385 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους), σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση.

Το μέσο κόστος κάλυψης των κινδύνων συνολικά υπολογίζεται στα 68 ευρώ και εκτιμάται ότι η αναλογία των αποζημιώσεων προς ασφαλισμένα κεφάλαια για το σύνολο των κινδύνων θα διαμορφωθεί σε 0,41‰ στο τέλος του δευτέρου έτους και 0,51‰ σε βάθος οκταετίας (αντίστοιχα θα αυξηθούν οι δείκτες των κατοικιών και των λοιπών κινδύνων).

Σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση, προκύπτει ότι κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις περιουσίας ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες (39,6% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την συνεργασία με τράπεζες (30,3% αντίστοιχα).

Αναλυτικά στοιχεία θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο site της ΕΑΕΕ www.eaee.gr όπου αναρτήθηκε η έρευνα για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας, έτους 2020 http://www1.eaee.gr/sites/default/files/Review_Property_2020.pdf

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος