«Επιχείρηση Νέμο»: Μια τραγική ιστορία

Ισπανία-Ανταπόκριση, Δώρα Μακρή

Η 43χρονη Ανα Χούλια Κεθάδα ( Ana Julia Quezada) έφθασε στην Ισπανία πριν από είκοσι χρόνια προερχόμενη από τον Άγιο Δομίνικος. Εγκαταστάθηκε στο Μπούργος της βόρειας Ισπανίας παντρεύτηκε με έναν Ισπανό και απέκτησαν  μία κόρη. Λίγους μήνες μετά έφερε από την πατρίδα της στην Ισπανία και την τετράχρονη κόρη της, που είχε αποκτήσει από προηγούμενη σχέση της. Ο Ισπανός την υιοθέτησε. Το κοριτσάκι όμως λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρό στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, όπου έμεναν. Είχε πέσει από τον έβδομο όροφο. Η αστυνομία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού δίπλα στο παράθυρο βρέθηκε ένα μικρό τραπεζάκι. Η Ανα Χούλια, βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και δεν έδωσε κατάθεση. Η υπόθεση θεωρήθηκε ατύχημα και αρχειοθετήθηκε. Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους για τη σχέση της με τον σύντροφό της.
«Επιχείρηση Νέμο»: Μια τραγική ιστορίαΛίγο αργότερα θα μετακόμιζε με έναν νέο σύντροφό της στην Αλμερία της ΝΑ Ισπανίας , όπου θα άνοιγαν μία καφετέρια. Χώρισε πριν δύο χρόνια. Ώσπου ήρθε στη ζωή της ο Ανχελ Κρουθ, διαζευγμένος και πατέρας ενός αγοριού. Του Γκαμπριέλ…

Στις 27 του περασμένου Φλεβάρη ο οκτάχρονος Γκαμπριέλ, που ζούσε με τη μητέρα του Πατρίθια στο χωριό Λας Ορτιτσουέλας της Αλμερίας έφευγε μόνος από το σπίτι της γιαγιάς του Κάρμεν, μητέρα του πατέρα του, για να διασχίσει μόλις εκατό μέτρα, όπου βρισκόταν το σπίτι της θείας του. Δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι αυτό. Από την πρώτη στιγμή και μόλις ειδοποιήθηκε η αστυνομία άρχισαν οι έρευνες για την ανεύρεσή του. Συμμετείχαν σ’ αυτές εκατοντάδες αστυνομικοί αλλά κυρίως εκατοντάδες εθελοντές, που χτένιζαν επί μέρες ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή και συχνά η πρόσβαση ήταν δύσκολη.

Οι ανακρίσεις της αστυνομίας άρχισαν και ο πρώτος ύποπτος εντοπίστηκε. Επρόκειτο για έναν νέο άντρα ο οποίος παρενοχλούσε καιρό πριν τη μητέρα του παιδιού Πατρίθια και το δικαστήριο είχε δώσει εντολή να μην την πλησιάζει. Όμως σιγά σιγά η αστυνομία απέρριψε την άποψη αυτή και οι έρευνες συνεχιζόταν. Ο μικρός Γκαμπριέλ , το «ψαράκι» όπως τον αποκαλούσαν οι γονείς του απέκτησε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, που κατέφθαναν εθελοντές απ’ όλη την Ισπανία για να χτενίσουν την περιοχή. Μάταια. Ένα ζωγραφισμένο ψαράκι έγινε το σύμβολο των ερευνών. Η αστυνομία βάφτισε την επιχείρηση, ως «επιχείρηση Νέμο».

«Επιχείρηση Νέμο»: Μια τραγική ιστορίαΛίγες ημέρες μετά και ενώ οι δύο γονείς αλλά και η Ανα Χούλια, συμμετείχαν καθημερινά στις έρευνες μαζί με την αστυνομία, η Ανα Χούλια εντόπισε στο έδαφος ένα μπλουζάκι του Γκαμπριέλ και η αστυνομία επιβεβαίωσε, ότι τα ίχνη του DNA που εντοπίστηκαν , ανήκαν στον μικρό Γκαμπριέλ. Εκεί όμως η αστυνομία άρχισε να την υποπτεύεται καθώς από τη συγκεκριμένη περιοχή είχαν περάσει και είχαν ελέγξει πολλές φορές. Η ίδια σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, που γίνονταν για τον μικρό Γκαμπριέλ εμφανιζόταν συντετριμμένη και στήριζε με κάθε τρόπο τον σύντροφό της αλλά και τη μητέρα του παιδιού. Δεν παρέλειπε μάλιστα να δίνει συνεντεύξεις με δάκρυα στα μάτια. Ήταν η ίδια μάλιστα, που πρότεινε στους γονείς να δώσουν λύτρα και να το ανακοινώσουν δημόσια έτσι ώστε να βρεθεί λύση. Οι δύο συγκλονισμένοι γονείς συγκέντρωναν χιλιάδες κατοίκους της περιοχής σε κάθε δημόσια εκδήλωση για τον μικρό Γκαμπριέλ.

Την Κυριακή το πρωί, η Ανα Χούλια έφυγε με το αυτοκίνητό της κουβαλώντας μαζί της κουβέρτες. Δεν γνώριζε όμως ότι η αστυνομία την παρακολουθούσε. Και την είδε να φτάνει σε κοντινό αγρόκτημα , ιδιοκτησία της οικογένειας του συντρόφου της, να χάνεται για λίγο και να επιστρέφει με έναν μπόγο στα χέρια της. Η αστυνομία την ακολούθησε για πολλά χιλιόμετρα έως μία κοντινή πόλη στην οποία διέμενε μαζί με τον πατέρα του μικρού Γκαμπριέλ. Τη σταμάτησαν άνοιξαν το πορτ μπαγκάζ κι εκεί βρήκαν το πτώμα του μικρού Γκαμπριέλ. Τη συνέλαβαν παρά το γεγονός ότι φώναζε, πως δεν γνώριζε τίποτα.

Ήταν η 13η ημέρα της εξαφάνισης του μικρού Γκαμπριέλ. Η ιατροδικαστική υπηρεσία εντόπισε κακώσεις στο σώμα του παιδιού και αποδίδει τον θάνατό του σε στραγγαλισμό.

Οι δυο συντετριμμένοι γονείς είχαν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να υποψιάζονται την Ανα Χούλια αλλά ακολούθησαν τη συμβουλή της αστυνομίας και συνέχισαν να την αντιμετωπίζουν όπως πριν. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να την κάνουν να πιστέψει ότι ήταν εκτός κινδύνου. Ως τη σύλληψή της το πρωί της Κυριακής.

«Επιχείρηση Νέμο»: Μια τραγική ιστορίαΜετά το πρώτο βράδυ στη φυλακή, η Δευτέρα ήταν η ημέρα της αναπαράστασης του εγκλήματος. Οι αστυνομικοί οδήγησαν την Ανα Χούλια σε όλα τα μέρη και τις διαδρομές που ακολούθησε χωρίς όμως να καταφέρουν να της πάρουν λέξη. Τα ερωτήματα για την αστυνομία είναι πολλά. Αν υπήρξε συνεργός, τα αίτια και το κίνητρο του εγκλήματος αλλά και η επανεξέταση του θανάτου της κόρης της το 1996. Παρότι αν επρόκειτο για έγκλημα λόγω παρέλευσης χρόνου, το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Η σορός του μικρού Γκαμπριέλ τέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα και οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Το έγκλημα συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα και οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε πολλές φορές να εμποδίσουν το λιντσάρισμα της Ανα Χούλια. Διάθεση που καταδίκασε η μητέρα του παιδιού Πατρίθια, η οποία ζήτησε από όλους ψυχραιμία. Η ίδια φορώντας όλες αυτές της ημέρες ένα γαλάζιο κασκόλ του παιδιού της, προκάλεσε με τη στάση της τέτοια αλληλεγγύη από γνωστούς και αγνώστους, που είναι πρωτόγνωρη στην Ισπανία.

Η έρευνα της αστυνομίας παραμένει ανοιχτή. Και ίσως αργήσει η ισπανική κοινωνία να μάθει ποια ήταν τα κίνητρα του εγκλήματος. Η ουσία είναι όμως ότι το οκτάχρονο « μικρό ψαράκι» δεν πρόκειται να αγκαλιάσει ξανά τους γονείς του…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος