Επιχείρηση “Μάρτυρας Σουλεϊμανί”: Καταιγισμός πυραύλων από το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Mεγάλη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσαν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ.

Πρόκειται για αντίποινα μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim η στρατιωτική επιχείρηση έχει την ονομασία «Μάρτυρας Σουλεϊμανί» και μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Άσαντ και του στρατοπέδου στην Έρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν υποστήριξαν ότι η αεροπορική βάση Αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς».

Η αεροπορική βάση Αλ Άσαντ χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τους Αμερικανούς το 2003, μετά την εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Στεγάζει περίπου 1.500 στρατιωτικούς από τις ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη.

Κούρδοι αξιωματούχοι ασφαλείας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν δύο διαφορετικές περιοχές στην πόλη Ερμπίλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ένας πύραυλος έπεσε εντός του Διεθνούς Αεροδρομίου, χωρίς όμως να εκραγεί.

«Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις ήταν μόνο το πρώτο βήμα. (σ.σ. Ο πρόεδρος Τραμπ) θα πρέπει να το σκεφτεί να αποσύρει τα στρατεύματα του από την περιοχή και να μην τα αφήσει στην εμβέλεια μας». Αυτό είναι σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση το μήνυμα διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης», ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στον Λευκό Οίκο

Στην Ουάσιγκτον έχει σημάνει συναγερμός, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Μάικ Πομπέο και Μάρκ Έσπερ αντίστοιχα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα, αλλα διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκίσαμ, ανέφερε ότι για την ώρα δεν θα υπάρξει δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

«Αξιολογούμε την κατάσταση και σχεδιάζουμε την αντίδρασή μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και υπεράσπιση του προσωπικού, των συνεργατών και των συμμάχων της στην περιοχή», δήλωσε ο Τζόναθαν Χόφμαν, βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες απώλειες.

Απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από την FAA

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) προχώρησε σε απαγόρευση πτήσεων των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση από τους Αμερικανούς του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος