Ένθετο Οικονομία: Υψηλά ιστορικά για το κακάο – Εκτιμήσεις για τιμές ρεκόρ και για τη σοκολάτα

Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η διεθνής τιμή του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων καθώς οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από ασθένειες και από ακραίες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα σοβαρό έλλειμμα στην παραγωγή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία»:

Η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ξεπέρασαν ακόμα και τα 8.300 δολάρια ανά τόνο καταγράφοντας εκρηκτική άνοδο της τάξης του 193% σε ετήσια βάση και 36,22% από μήνα σε μήνα.
Τρεις είναι οι βασικές αιτίες εκτίναξης της τιμής: Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και η ασθένεια των βλαστών με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου παράγεται σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Σε έκθεση της Henley Bridge, αμερικανική πολυεθνική εμπορίας και επεξεργασίας σοκολάτας εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν έως τέλος του έτους ενώ δεν αποκλείει πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και επιβάρυνση της τελικής τιμής των προϊόντων σοκολάτας. Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα πασχαλινά εδέσματα σοκολάτας.

ΔΙΕΘΝΗ ΤΙΜΗ ΚΑΚΑΟ
8.300 $/ΤΟΝΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +193%
ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +36,22%

Ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων

Με σταθερό ρυθμό ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων καθώς η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αποτυπώνεται πλέον και στα πρατήρια. Επανεμφανίστηκαν και τα δύο ευρώ στην τιμή της αμόλυβδης κάτι που διαπίστωσαν οι εκδρομείς του τριημέρου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

12/12/2023 73 $ / βαρέλι
19/03/2024 87 $ / βαρέλι
Μεταβολή: +19,17%

ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αμόλυβδη Πετρέλαιο
12/12/2023 1,33 € 1,17 €
19/03/2024 1,44 € 1,21 €
Μεταβολή +8,4% +3,4%

TIMH ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αμόλυβδη Πετρέλαιο

12/12/2023 1,82 € 1,66 €
16/03/2024 1,91 € 1,70 €
Μεταβολή +5% +2,4%

Εβδομάδα αποφάσεων αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων με δέκα μεγάλες τράπεζες μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να δίνουν το στίγμα τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίαση του Μαρτίου και οι αναλυτές βλέπουν την πρώτη μείωση το καλοκαίρι.

Όσοι περίμεναν ότι η Moody’s θα μας δώσει και αυτή, τελευταία από όλους τους οίκους αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Εκπνέει σήμερα 19 Μαρτίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS καθώς και μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών μιας επιχείρησης.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος