Ένθετο Οικονομία: Το υψηλό κόστος μεταφοράς λόγω των κρίσεων σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή θα επιβαρύνει τις τιμές των προϊόντων

Η ρωσοουκρανική κρίση και η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τις αποστάσεις που διανύουν τα δεξαμενόπλοια αλλά και τα ναύλα. Όσο λοιπόν μεγαλώνουν οι αποστάσεις αυξάνεται και το κόστος, το οποίο μετακυλίεται στα προϊόντα υποστηρίζει ο κ. Βαλέντιος Βαλεντής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pyxis Tankers και της Konkar Shipping Agencies σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ένθετο Οικονομία» στο περιθώριο του συνεδρίου Shipping Finance.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής του ρεύματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη χαμηλότερες τιμές στη λιανική από τον επόμενο μήνα. Προς ενίσχυση της πτωτικής τάσης το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί και την ειδική εισφορά που επιβαλλόταν μέχρι τώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.


ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

  • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 93 € / MWh
  • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ* 82 € / MWh (στο 1ο εξαήμερο του μήνα)


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών ανήλθε η συνολική ζήτηση του χρυσού το 2023, ενώ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, ενισχύοντας δυνητικά την τιμή του, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Ειδικότερα η συνολική ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά περίπου 3%, στους 4.899 τόνους πέρυσι, στηριζόμενη κυρίως στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, αλλά και στους υψηλούς ρυθμούς αγορών του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ειδικότερα, από τις κεντρικές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων το 2023, μόλις 45 τόνους λιγότερους από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022. Το Συμβούλιο διαπιστώνει αγορές ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε ράλι 13% πέρυσι, κάνοντας ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed είναι έτοιμη να αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Οι επενδυτές κατά κανόνα επιθυμούν να διαθέτουν χρυσό κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.

Στα ύψη οι μετοχές του Ελευθέριος Βενιζέλος

Θεαματικό το ενδιαφέρον για τις μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι η πρώτη εισαγωγή αυτού του μεγέθους μετά από 22 χρόνια στο Χρηματιστήριο.

Άνεργοι ευάλωτων ομάδων που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα επιδότησης ανεργίας είναι οι δικαιούχοι του νέου επιδόματος της ΔΥΠΑ το οποίο αντικαθιστά επιδόματα που καταργήθηκαν. Το υπουργείο Εργασίας πάντως επεξεργάζεται σενάρια για ριζικές αλλαγές στην επιδότηση ανεργίας με κλιμακωτό επίδομα a la carte ανάλογα με τις εισφορές που είχε καταβάλει ο δικαιούχος. Ο σχεδιασμός είναι το νέο επίδομα ανεργίας να εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του 2024.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στο «τραπέζι»
Ανταποδοτικό επίδομα
Σύνδεση με: μηνιαίες αποδοχές + έτη απασχόλησης

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

“Στο τραπέζι” υψηλότερο ποσό για τους πρώτους μήνες ανεργίας
Με βάση κλίμακες

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ “Α ΛΑ ΚΑΡΤ”
Πιλοτική εφαρμογή εντός του 2024

ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
718,50 € + 10% για κάθε παιδί
Καταβολή από την ΔΥΠΑ: 1 φορά ανά 2 χρόνια / Αιτήσεις: www.gov.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος