Ένθετο Οικονομία: Μπρα ντε φερ supermarket – προμηθευτών για τις τιμές στο ράφι

Σκληρό πόκερ μεταξύ λιανεμπόρων και προμηθευτών βρίσκεται σε εξέλιξη για την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν μετά την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας. Προς το παρόν οι ετήσιες συμφωνίες που συνάπτουν για τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκονται στον αέρα, με εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο και οι υπογραφές θα πέσουν το καλοκαίρι. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝews:

Πτωτικά για έβδομο διαδοχικό μήνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο o δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO ).

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε στις 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο και 10,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η πτώση του δείκτη αποδίδεται στις χαμηλότερες διεθνείς τιμές δημητριακών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης και του κρέατος. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών σιτηρών μειώθηκε κατά 5% τον Φεβρουάριο ενώ ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 3,2% τον Φεβρουάριο, λόγω ανησυχιών για την επερχόμενη παραγωγή σε Βραζιλία, Ταϊλάνδη και Ινδία. Τέλος ο παγκόσμιος δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 1,8%.

Πάντως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σε μία νέα σύντομη έκθεση του εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την προσφορά και τη ζήτηση των δημητριακών, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αυξάνουν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Όλους τους συνυπόχρεους θα κυνηγήσει η Εφορία για να πάρει πίσω την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην περίπτωση που η επιχείρηση που έλαβε την οικονομική στήριξη την περίοδο της πανδημίας έκλεισε, συγχωνεύθηκε ή ο λήπτης απεβίωσε. Το βέβαιο είναι ότι η εφορία δεν ξεχνάει.

Σε επίπεδα ρεκόρ συνεχίζει να κινείται η τιμή του χρυσού αλλά και τα κρυπτονομίσματα. Την ίδια στιγμή αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το συνεχές ράλι των χρηματαγορών.

Εβδομάδα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν για το τι θα πράξει ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος