Ένθετο Οικονομία: Μία δεύτερη ευκαιρία για τα υπό εγκατάλειψη ιταλικά χωριά δίνει το πρόγραμμα «Σπίτι του 1€»


Πώληση ακινήτων στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ προβλέπει το σχέδιο που υλοποιεί η γειτονική Ιταλία. Πρόκειται για την επιτυχημένη πρωτοβουλία που δεκάδες μικρές πόλεις και χωριά έχουν υιοθετήσει ώστε να αντιστρέψουν το φαινόμενο της εγκατάλειψης τους. Κάτοικοι από όλο τον κόσμο έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα εγκαταλελειμμένα σπίτια ανακαινίζοντας τα και ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Δείτε περισσότερα στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝews.

Τέλος χρόνου για δύο προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει Τετάρτη 27 Μαρτίου και το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να φτάσει και το 60%. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε και νέα προγράμματα χρηματοδότησης της αγοράς με περίπου 3 δισ. ευρώ.

ΕΚΠΝΕΟΥΝ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ
στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων (350 εκατ. €)
• αιτήσεις έως 27/3 (ώρα 15:00)
• υπό ίδρυση & νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
• επιδότηση: 45% έως και 60%
• επιδοτούμενος προϋπολογισμός

  • τουριστικός κλάδος: 30.000 € έως 400.000 €
  • υπόλοιποι κλάδοι: 80.000 € έως 400.000 €
    • επιδοτούμενες δαπάνες
  • κτίρια & εγκαταστάσεις
  • μηχανήματα & εξοπλισμός
  • μεταφορικά μέσα

Νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων


• ΕΣΠΑ & Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
• Ταμείο Επιχειρηματικών συμμετοχών & “Ερευνώ – Καινοτομώ”
• ρευστότητα έως και 3 δισ. ευρώ
• χαμηλότοκα δάνεια ή/και επιδοτήσεις
Με κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα η τιμή του χρυσού μετά το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη εν μέσω ενισχυμένων προσδοκιών για τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έως τέλος του έτους.
Η τιμή του χρυσού κινείται στην περιοχή των 2.175 δολαρίων ενισχυμένη κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 11% σε ετήσια.

ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ

2.175 ΔΟΛΑΡΙΑ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: 6,7%
ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: 11%

Η εβδομάδα κρίνεται κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία από τους επενδυτές καθώς αναμένονται ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και ο δείκτης τιμών των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο χρυσός ενδέχεται να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς οι πιο επιφυλακτικοί επενδυτές και οι επενδυτές που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, που μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει στο ράλι ανόδου, θα προσέλθουν στην αγορά μόλις επιβεβαιωθούν οι μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία μπορεί να προκαλέσουν υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου. Το δολάριο επίσης αντιστάθμισε ορισμένα από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές.

Σε υψηλά επίπεδα σταθεροποιείται η τιμή του πετρελαίου μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, με τον ΟΠΕΚ+ να επιβεβαιώνει την πολιτική του για περικοπές παραγωγής εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές σε Ρωσία και Ουκρανία αντιστάθμισαν στην αγορά πετρελαίου το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αν και αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι για το πως θα λειτουργήσει επιφέροντας και ανακούφιση των σημείων συμφόρησης στον διεθνή ανεφοδιασμό καυσίμων

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Πρόκειται για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των προϊόντων που διακινούνται.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος