Ενεργειακή καταιγίδα στην ΕE – Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο υπουργών

Array

Πάνω από 20 ώρες και μια ολονύχτια σύσκεψη χρειάστηκαν ο Καγκελάριος της Γερμανίας και οι ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Αποτέλεσμα το τρίτο πακέτο 65 δισ. ευρώ, στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Το τρίτο πακέτο ελάφρυνσης που αποφασίσαμε είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρώτα. Αν τα προσθέσει κανείς όλα μαζί, μιλάμε για 95 δισ. εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η ευρωπαϊκή διάσταση; Ένα πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αν χρειαστεί – και σε εθνικό. Τα υπερκέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φθηνότερη πρώτη ύλη απ’ ότι το αέριο, θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Επίσης, εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 ευρώ σε συνταξιούχους, παίρνουν ήδη οι φορολογούμενοι, ενιαίο εισιτήριο για τα ΜΜΜ πανγερμανικά από 49 έως 69 ευρώ το μήνα. Αύξηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, κατοικίας, τέκνων. Σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η Γερμανική κυβέρνηση ανοίγει το πουγκί για το δύσκολο χειμώνα.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ισπανία: Με τρία πακέτα μέτρων ενόψει του χειμώνα

Η Ισπανία, παρότι δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο εντούτοις βλέπει τον πληθωρισμό της να αγγίζει το 10% και από τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε δύο οικονομικά πακέτα ύψους 21 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά μέτρων.

Στην Ισπανία εφαρμόζονται ήδη οι δωρεάν μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό και έκπτωση έως 50% σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΜ.

Ο ΦΠΑ φυσικού αερίου από 21% πέφτει στο 5% από τον ερχόμενο Οκτώβριο μέχρι τέλος του έτους. Ο ίδιος ΦΠΑ ισχύει και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και οι Ισπανοί πληρώνουν χαμηλότερα ρεύμα λόγω της Ιβηρικής εξαίρεσης.

Επιβάλλεται έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών για την επόμενη διετία και θα εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο επιβάλλεται και στις εταιρίες παραγωγής ενέργειας και αυτό θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιδοτούνται με 100 ευρώ μηνιαίως περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές.

Ομοίως, η δημόσια υγεία ενισχύεται με 1 επιπλέον δισ. ευρώ.

Τέλος, ενισχύεται η τηλεργασία και η εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση, τον δημόσιο φωτισμό και τα κλιματιστικά.

ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Γαλλία: Μέτρα και αντιδράσεις

Στη Γαλλία, το πακέτο αντί-πληθωριστικών μέτρων από το περασμένο φθινόπωρο, κοστίζει 24 δισ. ευρώ, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομίας.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν κινητοποίηση για τις 29 Σεπτεμβρίου με απεργία και διαδηλώσεις.

Ο αρχηγός της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε σε μια τεράστια πορεία εναντίον της ακρίβειας και για κλιματική δικαιοσύνη, γιατί όπως είπε «η Αριστερά είναι ενωμένη αλλά όχι τα συνδικάτα».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μακρόν προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος αν δεν υπάρξει κοινοβουλευτική συναίνεση για τον προϋπολογισμό 2023, παρακάμπτοντας έτσι τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ώστε να τον εγκρίνει με διάταγμα.

ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος