Εν μέσω ανατιμήσεων το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου

Πάνω από τα 121 δολάρια κοστίζει κάθε βαρέλι πετρελαίου ενώ οι τιμές χονδρικής των καυσίμων ανεβαίνουν για τρίτη διαδοχική ημέρα. Για τριπλασιασμό της ζήτησης σε αλεύρι και ηλιέλαιο κάνουν λόγο τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης οδηγώντας και στους περιορισμούς στις ποσότητες από την πλευρά των supermarket, ενώ στα  647.000 ευρώ εκτιμάται το ιστορικά μεγαλύτερο πρόστιμο κατά της κερδοσκοπίας.

«Λόγω της φημολογίας και του πανικού αυξάνεται πολύ η ζήτηση. Μπορεί να προκληθούν θέματα τεχνικής έλλειψης ή υπεραποθεματοποίησης, γιατί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει τριπλασιαστεί η ζήτηση αυτών των αγαθών», είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Για το ηλιέλαιο που εισάγεται σε ποσοστό 70% από την Ουκρανία, η διάθεση είναι ήδη περιορισμένη και η τιμή έχει εκτοξευτεί από τα 800 ευρώ ανά τόνο στα 2800 ευρώ.

«Η μόνη μεγάλη παραγωγική χώρα είναι η Βουλγαρία στον ηλιόσπορο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. Οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο η αγορά να έχει έλλειψη», σύμφωνα με τον Ηλία Κοκολινάκη, πρόεδρο Εταιρείας Τροφίμων.

Την επιβολή του μεγαλύτερου προστίμου που έχει επιβληθεί ποτέ στο ελληνικό εμπόριο προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε έλεγχο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68).

Σύμφωνα με τη ΔΙΜΕΑ  μέχρι σήμερα βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπεραγορές τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων, καθώς και στις διατάξεις για υπέρβαση της ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού COVID-19 σε Διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και ιατρεία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.376.992,43 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος