Γεωργαντάς στην ΕΡΤ: Έρχονται νέα μέτρα για τους αγρότες – Πώς θα μπει “φρένο” στις ανατιμήσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, τονίζοντας ότι στον πρωτογενή τομέα η ενεργειακή κρίση και στη συνέχεια ο πόλεμος έχει προκαλέσει πολλά ζητήματα.

Είμαστε ήδη σε συνεννόηση και επαφή με τους αγρότες και έχουν γίνει παρεμβάσεις από το φθινόπωρο ήδη ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα” είπε ο υπουργός.

Τις επόμενες ημέρες και περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την εργαλειοθήκη, θα ανακοινώσουμε νέα μέτρα για τα μεγάλα ζητήματα που είναι οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα” πρόσθεσε.

Έκανε επίσης γνωστό ότι κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας η ελληνική πολιτεία αποφασίζει τη λήψη δραστικών μέτρων που θα προβλέπει στο ενδεχόμενο μη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης κατάσχεση των αδήλωτων προϊόντων και διοικητικό πρόστιμο που θα ξεκινά από 1.000 και μπορεί να φτάσει τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σε τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες ώρες στη βουλή, και αναμένεται εντός της ημέρας η ψήφιση της.

Προτείνονται δηλαδή έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, καλούνται να υποβάλλουν εντός 2 ημερών από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

  1. πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
  2. λιπάσματα,
  3. ζωοτροφές,
  4. ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
  5. άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,
  6. ηλίανθο, και
  7. φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Ποια στοιχεία θα ζητούνται:

Θα ζητούνται τα στοιχεία: α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα, δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Ηλεκτρονικά η δήλωση

Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

Οι κυρώσεις για ανακριβή ή μη υποβολή

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

  • κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και
  • διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Οι υποχρεώσεις αυτές θα ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος. Ενώ με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα μπορεί να παρατείνεται μέχρι και 3 επιπλέον μήνες κάθε φορά.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος