Εμβολιασμένοι- ανεμβολίαστοι με rapid test στα οδοντιατρεία

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους οδοντιάτρους η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει, την διενέργεια rapid-test 48 ωρών για τους εμβολιασμένους ασθενείς που επισκέπτονται τα οδοντιατρεία για κάποια επεμβατική θεραπεία, και PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους.

Την ώρα που η πανδημία αποδεκατίζει μια μικρή πόλη τον χρόνο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα. Όπως είπε οι οδοντίατροι ζητούν από το υπουργείο Υγείας, τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική, κατά την κρίση του οδοντιάτρου.

Επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά περιστατικού διασποράς. Δεν υπήρξαν περιστατικά covid από την διενέργεια οδοντιατρικών εργασιών τόνισε ο κ. Δεβλιώτης. Η ομοσπονδία έστειλε οδηγίες στους κατά τόπους συλλόγους, με τις οποίες δούλευαν έως τώρα τα οδοντιατρεία.

«Για τους εμβολιασμένους είναι προαιρετικό το rapid-test. Ο κάθε ασθενής έχει ένα ιστορικό και ο οδοντίατρος κρίνει αν θα ζητήσει το test, κατά περίπτωση. Στους ανεμβολίαστους είναι λογικό να ζητηθεί. Δεν μπορεί να ζητείται test και από τους εμβολιασμένους, καθώς αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία του εμβολιασμού», σημείωσε ο κ. Δεβλιώτης.

Εάν ένας ανεμβολίαστος προσφύγει στον οδοντίατρο για μια τακτική επίσκεψη, μια εργασία που δεν επείγει, π.χ. έναν καθαρισμό, τότε θα του ζητηθεί να κάνει το test. Σε ένα επείγον περιστατικό αυτό είναι ανέφικτο.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης η Ομοσπονδία ζητά την ένταξη οδοντιάτρου με  επαγγελματική ακαδημαϊκή και εμπειρία στον έλεγχο της διασποράς λοιμώξεων στην  ομάδα των εμπειρογνωμόνων υγειονομικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος