Εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη της Βέροιας με δωρεά χιλιάδων τίτλων βιβλίων

17.400 τίτλους βιβλίων δώρισε στην βιβλιοθήκη Βεροίας ο δικηγόρος και ιστορικός Γιώργος Χιονίδης, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους φοιτητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην γνώση.

Πρόκειται για έναν πνευματικό θησαυρό ειδικά για μια μικρή επαρχιακή πόλη, εξηγεί η Ασπασία Τασιοπούλου, βιβλιοθηκονόμος. Είναι η προσωπική του συλλογή, του τ. νομάρχη  και τ. βουλευτή, την οποία άρχισε να δημιουργεί  πριν εβδομήντα χρόνια, αγοράζοντας βιβλία από βιβλιοπωλεία εντός και εκτός Ελλάδος ή κάνοντας ανταλλαγές με άλλους συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα βιβλία αφορούν κυρίως θέματα έρευνας, για την τοπική ιστορία της Βεροίας, της Ημαθίας γενικότερης ιστορίας, αρχαιολογίας, νομικής και άλλης θεματολογίας.

Η δωρεά της συλλογής έγινε τμηματικά, ξεκινώντας από το 1990 έως σήμερα και η βιβλιοθήκη του περιέχει σπάνιες και δυσεύρετες εκδόσεις. Το μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής έχει ήδη ταξινομηθεί και καταχωρηθεί και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Ο κ. Χιονίδης χρημάτισε αμισθί πρόεδρος της βιβλιοθήκης και γνωρίζει τι σημαίνει δίψα για μόρφωση και γνώση.

Ο κ. Χιονίδης με την δωρεά του απαντά στο μέτρο του δυνατού στο θέμα των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, ο οποίες έχουν περιορισμένη βιβλιογραφία, επιλεκτική, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων, τίτλους κυρίως καθηγητών των ΑΕΙ, για τους προφανείς λόγους των πληρωμένων εκδόσεων και δεν παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ξένη βιβλιογραφία, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες διασυνδέσεις με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τεράστιο ζήτημα είναι η ανυπαρξία ψηφιοποιημένων τίτλων, για εύκολη πρόσβαση, από κάθε σημείο, χωρίς την παρουσία στους χώρους. Για μια έρευνα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να καταθέτουν τεράστια ποσά, εάν έχουν την δυνατότητα, για σύγχρονη βιβλιογραφία, που την προμηθεύονται μέσω διαδικτυακών αγορών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος