ΕΜΠ: Ερευνά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο Μέτσοβο (Video)

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, όχι ένα μελλοντικό σενάριο» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο  καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές θα γίνουν επικίνδυνες πολύ σύντομα.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xNk1RUoefEM[/embedyt]

Οι βασικότεροι κίνδυνοι για τα βουνά και τους ορεινούς όγκους είναι οι δασικές πυρκαγιές, η διάβρωση του εδάφους, οι κατολισθήσεις, οι πλημμύρες. Όπως αναφέρει ο κ. Καλιαμπάκος το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών της χώρας μας βρίσκονται στα βουνά μας, κι ενώ όταν ένα πευκοδάσος που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα έχει μηχανισμούς αναγέννησης, αυτό δεν συμβαίνει στα δάση που βρίσκονται στα βουνά. “Η ζωή στα αστικά κέντρα εξαρτάται από τις ορεινές περιοχές. Τα βουνά είναι ένας πολύτιμος πόρος και ένας τόπος ελευθερίας. Το 1/3 του γλυκού νερού προέρχονται από τα ποτάμια, που δεν θα υπήρχαν χωρίς την παρουσία των μεγάλων βουνών”.

Η ερευνητική του ομάδα εκπονεί ένα πρόγραμμα στην περιοχή του Μετσόβου, προκειμένου ο δήμος να μπορέσει να θωρακιστεί απέναντι στις συνέπειες από τις πιθανές επιπτώσεις στον ορεινό όγκο από τα διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής. Για κάθε σενάριο το ερευνητικό πρόγραμμα υποδεικνύει βήμα προς βήμα το τι πρέπει να κάνει ο δήμος και η τοπική κοινωνία για να θωρακίσει την περιοχή, ανέφερε ο κ. Καλιαμπακος, προσθέτοντας ότι μόνο αν οι κοινωνίες συμμετέχουν στη προσπάθεια θωράκισης θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ΕΜΠ δραστηριοποιείται στο Μέτσοβο εδώ και μια δεκαετία, σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης ορεινών περιοχών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος