Εμ.Μακρόν: Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συμμετέχει. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας “σαν μια γροθιά” με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έστειλαν  μήνυμα προς τη Βρετανία και την Τερέζα Μέι πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι γρήγορες και κυρίως προς το όφελος των υπολοίπων 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες».

Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας, τόνισε, αναφερόμενος στους “παγκόσμιους ανταγωνιστές”, όπως είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ, σχολίασε.

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπεραμυνόμενος της σκλήρυνσης των ρυθμίσεων για τους ευρωπαίους εργαζόμενους σε άλλες χώρες της Ένωσης.

“Μία Ευρώπη ενισχυμένη, αλλά προστατευτική, θα είναι το μόνο ανάχωμα στους λαϊκισμούς και στην απόρριψη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης”, επανέλαβε σε συνέντευξή του σε 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ υπερασπίστηκε την ιδέα του για κοινό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ευρωπαϊκή άμυνα, καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων και μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται «ως σούπερ μάρκετ», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο 39χρονος πρόεδρος, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προωθήσει μια “προστατευτική Ευρώπη” θέλει να εκπληρώσει την προεκλογική δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών από ξένους επενδυτές.

«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», επισήμανε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετική είδηση:Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Δηλώσεις ηγετών (video)

Σχετική είδηση:Τετ-α-τετ Τσίπρα με Μακρόν: Ικανοποίηση για Eurogroup και συνεχής επικοινωνία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος