Ελπιδοφόρα μελέτη έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτη, για την έγκαιρη ανίχνευση 50 μορφών καρκίνου με το τέστ Galleri, που δοκιμάστηκε επιτυχώς από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Grail.

Η μελέτη αφορά 140.000  άτομα ηλικίας 50 έως 77 ετών. Σύμφωνα με την Κική Σονίδου, πρόεδρο του συλλόγου ελλήνων γιατρών στο Ην. Βασίλειο, «το τεστ, απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μάλιστα κάποιων μορφών καρκίνου που δεν μπορούν να ανιχνευθούν παρά μόνο στο τέταρτο στάδιο, και αφού ο ασθενής εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα. Έτσι, με την έγκαιρη διάγνωση του τεστ αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης πέντε έως δέκα  φορές».

Οι χημικές αλλαγές, που προκαλούνται στα κύτταρα δίνουν πληροφορίες για το όργανο του σώματος, που έχει προσβληθεί και θα στο μέλλον θα διαγιγνώσκονται 50 είδη καρκίνου. Μέσα στο 2023 θα έχουμε απαντήσεις, τονίζει η κ. Σονίδου.

Υπάρχουν κάποια τέστ, π.χ. καρκίνου μαστού που μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη διάγνωση, αλλά είναι περιορισμένα, όσον αφορά είδη καρκίνου δύσκολα  ανιχνεύσιμων, όπως στο ήπαρ, το πάγκρεας ή τους πνεύμονες

Ο συγκεκριμένος τύπος του τεστ που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ δείχνει θετικά αποτελέσματα. Υπήρχε και πριν από τον κορωνοϊό, αλλά η έρευνα έχει προχωρήσει.

Αυτήν την εξέταση την κάνουν κάποιοι ασθενείς που καλούνται από τον εθνικό οργανισμό υγείας της Βρετανίας. Δεν μπορεί να αγοραστεί το τέστ εξωτερικά ούτε μπορεί να την ζητήσει ο καθένας. Είναι στοχευμένη.

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβολιασμού στην Βρετανία η κ. Σονίδου σημειώνει: «Στους εμβολιασμούς πάμε καλά με το 90% του πληθυσμού να έχουν κάνει την πρώτη δόση. Τώρα κάνουμε περισσότερους εμβολιασμούς στα παιδιά και με την τρίτη δόση εμβολιάζουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος