Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η Αθήνα «αντεπιτίθεται» διπλωματικά – Αναλυτές σχολιάζουν την τουρκική ρητορική (video)

Στην διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Ελλάδα αποδομώντας καθημερινά τον τακτικισμό του Ταγίπ Ερντογάν με διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Άγκυρας. Ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α. και οι δημοσιογράφοι Νίκος Μελέτης και Μιχάλης Ιγνατίου σχολίασαν στην ΕΡΤ όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Το θέμα είναι να μπορεί να διαβάσει κάποιος το μυαλό του Ερντογάν. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το διαβάσει» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Μιχάλης Ιγνατίου διευκρινίζοντας ότι ο θυμός του Τούρκου προέδρου «έχει να κάνει με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που πήγε πολύ καλά και φυσικά επειδή δεν μπορεί να αγοράσει τα F-16».

Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο και αναλυτή «ο Ερντογάν δεν θα κάνει μια απόβαση σε ελληνικό νησί, αλλά θα προκαλέσει ένα τυχαίο γεγονός».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, σχολίασε: «Ο Ερντογάν με όλη τη ρητορική στήνει το πλαίσιο για ένα επεισόδιο, το οποίο θα οδηγήσει στην συζήτηση για την αποστρατικοποίηση των νησιών».

Συν δημιουργός του βιβλίου «Η συμφωνία που “γκρίζαρε το Αιγαίο – Από τα Ίμια στη Μαδρίτη» ο κ. Μελέτης περιέγραψε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και το πώς από το Casus Belli φτάσαμε σταδιακά να έχουμε τις γκρίζες ζώνες, να έχουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα», το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τώρα να αμφισβητείται των μεγάλων ελληνικών νησιών λόγω αποστρατικοποίησης.

Και όπως επισήμανε, «το θέμα της Βόρειας Συρίας καίει τον Ερντογάν. Η χθεσινή απόφαση της ΕΕ να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, με τρόπο που παρακάμπτει την Τουρκία, είναι μία απόφαση που ενοχλεί και τρελαίνει την Τουρκία». Σχολιάζοντας την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Μελέτης πρόσθεσε ότι είναι αποτέλεσμα μιας αντιδυτικής μεταστροφής.

Την δική του εκτίμηση για τους σχεδιασμούς των Τούρκων εξέφρασε στην ΕΡΤ ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος, λέγοντας ότι «ο Ερντογάν έχει μια αυτοκρατορική στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, ο Τούρκος πρόεδρος «θα συνεχίσει τη ρητορική αυτή, προσπαθώντας να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος