Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διευρύνεται η βάση υπολογισμού των ασφαλίστρων (video)

Παραμένει σε ισχύ η καταβολή μειωμένων εισφορών για τους νέους επιστήμονες στην πρώτη πενταετία ασφάλισής τους. Επί του παρόντος διευρύνεται η βάση υπολογισμού των ασφαλίστρων και από του χρόνου θα υπολογίζονται σύμφωνα με το ακαθάριστο εισόδημα.

Διευρύνεται η βάση υπολογισμού των ασφαλίστρων για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
Με σχετική υπουργική απόφαση τροποποιείται προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας, με αποτέλεσμα από το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα προκύπτουν όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, όπως ισχύει σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου (έσοδα – έξοδα – εισφορές), αλλά με βάση το ακαθάριστο εισόδημα του κάθε επιτηδευματία. Στην πράξη, δηλαδή, για τον προσδιορισμό των ασφαλίστρων θα υπολογίζονται και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί τον προηγούμενο χρόνο. (έσοδα – έξοδα + εισφορές)

Για το 2018, προβλέπεται έκπτωση 15%, καθώς ορίζεται ότι ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται με βάση το 85% του συνολικού εισοδήματος.
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές παρεμβάσεις και από το 2019, προκειμένου να περιοριστεί η όποια επιβάρυνση. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο εργασίας, το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις αλλαγές, με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν σήμερα.

Υπάρχουν αυξήσεις της τάξεως του 7-8%, αλλά και αυξήσεις που μπορεί να υπερβαίνουν το 20% σε κάποιες περιπτώσεις, δηλώνει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Αύξηση στα ασφάλιστρα που καταβάλλουν σήμερα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει για εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, πληρώνει εισφορές, με το ισχύον καθεστώς: 2.695 ευρώ ετησίως. Από το 2018 και με την έκπτωση του 15%, θα κληθεί να καταβάλει τον χρόνο 213 ευρώ επιπλέον (2.908 ευρώ).

Για τον υπολογισμό της μηνιαίας βάσης των ασφαλίστρων συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές για τους νέους επιστήμονες στα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισής τους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος