Η ανάλυση της πολυαναμενόμενης έκθεσης Ντράγκι για την κατάσταση και το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν «ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», είναι το θέμα που παρουσιάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).
Η έκθεση αναφέρεται στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, σε ένα ολοένα και δυσκολότερο διεθνές περιβάλλον και με την απόσταση να μεγαλώνει ειδικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το κύριο εργαλείο ώστε η Ευρώπη να ελέγξει μια τέτοια εξέλιξη και να μην αφεθεί στην τύχης της είναι μια νέα βιομηχανική στρατηγική. Αυτή, σύμφωνα με την έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των τιμών της ενέργειας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της καινοτομίας, της πράσινης μετάβασης, αλλά και της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω εξοπλισμών που να ενδυναμώνουν την εσωτερική αμυντική βιομηχανία αντί τις εισαγωγές εξοπλισμών από τρίτους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάτι τέτοιο χρειάζονται ετήσιες επενδύσεις από το σύνολο των χωρών μελών ύψους έως και 800 δις. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των πρόσθετων επενδύσεων προτείνεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός επόμενου κοινού δανεισμού, δηλαδή ενός «νέου Ταμείου Ανάκαμψης» που θα αναλάβει την ανάληψη κοινού χρέους. Και όπως προειδοποιεί η έκθεση, χωρίς τέτοια δράση η Ένωση έχει φτάσει σε σημείο που θα θέσει σε κίνδυνο την ευημερία, το περιβάλλον, αλλά την ελευθερία της.
Προσκεκλημένος για τον σχολιασμό της έκθεσης είναι ο Ομ. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Στεφάνου, το αντικείμενο του οποίου ήταν οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Επίσης, το σημαντικό συλλογικό έργο «Το σύστημα Διακυβέρνησης της ΕΕ» (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2020) το οποίο επιμελήθηκε αφιερώνει πολλά κεφάλαια στα προαναφερόμενα ζητήματα, που δεν και δεν είναι χθεσινά./
Η έκθεση 400 σελίδων του Ντράγκι προτείνεται ως οδικός χάρτης προς τη νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήδη δηλώνει θετική για να την υιοθετήσει. Όμως, ακόμη κι αν γίνουν δεκτές οι συστάσεις της μελέτης, θα χρειαστεί στη συνέχεια η συμμετοχή και έγκριση από τις 27 κυβερνήσεις της Ένωσης, Κι αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί.
“Οι αναλύσεις της Έκθεσης Ντράγκι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αν και είναι απολύτως ορθές”, παρατηρεί η συντηρητική και έγκριτη, γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και συμπληρώνει “Απευθύνεται όμως σε μία ΕΕ που δεν θέλει να τις ακούσει. Η Ευρώπη έχει πρόβλημα νοοτροπίας, […] αντιμετωπίζοντας τις αλλαγές ως βάρος και όχι ως ευκαιρίες».
Ετσι, στην ολοκλήρωση της συζήτησης με τον κ. Στεφάνου αυτός ερωτάται κατά πόσον στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία που υπάρχει εντός, αλλά και πέριξ, της ΄Ενωσης και με απουσία προοπτικών για νέες αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι εταίροι θα ήταν διατεθειμένοι για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την σύμπνοια που απαιτούν οι προτάσεις Ντράγκι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος