Έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό, σήμερα στην ΕΕ-Ραγδαία αύξηση των θυμάτων (video)

Αυξημένη επαγρύπνηση, συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων του κοροναϊου από την Κίνα προς τις χώρες της Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.

Σε 2.744 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα. Περίπου 50.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα  στην Κίνα.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σε όλη την Κίνα ανέρχεται σε 81.

Έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό, σήμερα στην ΕΕ-Ραγδαία αύξηση των θυμάτων (video)

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, ότι απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν.

Στο Χονγκ Κoνγκ εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη σήμερα σε γενικό νοσοκομείο, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς παρά μόνον την προσωρινή απομάκρυνση ορισμένων ασθενών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε μετά την πυρπόληση χθες Κυριακή από ομάδα διαδηλωτών του λόμπι ενός νεόδμητου κτιρίου στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως ζώνη καραντίνας για πιθανά κρούσματα του νέου κοροναϊού, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για εξάπλωση του ιού στο Χονγκ Κονγκ μετά το ξέσπασμά του στην ηπειρωτική Κίνα.

Πάντως η επιδημία εξαπλώνεται και στο εξωτερικό καθώς επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα σε Καναδά και άλλα ύποπτα σε Γερμανία και Αυστρία.

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν να πωλούν πακέτα στην Κίνα λόγω της επιδημίας του κορονοαϊού στη χώρα και μόνο επαναπατρίζουν Ρώσους τουρίστες.

Την ίδια ώρα, η Μαλαισία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση για Κινέζους επισκέπτες από την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι. Το ίδιο κάνει και η Μογγολία που κλίνει τα μεθοριακά περάσματα με την Κίνα. Το Μακάο θα αρνείται την είσοδο επισκεπτών από την κινεζική επαρχία Χουμπέι, εκτός κι αν φέρουν τεκμήρια ότι δεν έχουν προσβληθεί.

Στις ΗΠΑ τουλάχιστον 5 είναι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για περίπου 100 ασθενείς.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη αύριο Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν Ιάπωνες υπήκοοι από την Γουχάν.

Με τη σειρά της η Γερμανία σκέπτεται να απομακρύνει τους Γερμανούς πολίτες από την περιοχή της Κίνας που έχει πληγεί από τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Είπε πως οι Γερμανοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Σε ποιες χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα

Έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό, σήμερα στην ΕΕ-Ραγδαία αύξηση των θυμάτων (video)

Κίνα

2.744 κρούσματα και 80 θάνατοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης. Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε εκτός αυτής της περιοχής.

Χθες Κυριακή αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, αυτός ενός 88χρονου άνδρα.

Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει στην Γουχάν.

 Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών που είχε φθάσει με τρένο τρεις ημέρες νωρίτερα από την πόλη Τζουχάι.

Ταϊλάνδη

Πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Γουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.

Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.

ΗΠΑ

Πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυστραλία

Τέσσερα κρούσματα.

Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Γουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Μαλαισία

Τέσσερα κρούσματα.

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Γουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήκε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα Κινέζων τουριστών.

Σιγκαπούρη

Τέσσερα κρούσματα.

Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Γουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Γουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Γαλλία

Τρία κρούσματα.

Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.

Ιαπωνία

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό ενός τριαντάρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Γουχάν. ‘Αλλοι δύο που επίσκεφθηκαν την κινεζική πόλη διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.

Ταϊβάν

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Γουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Βιετνάμ

Δύο κρούσματα.

Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Γουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Γουχάν.

Καναδάς

Ένα ύποπτο κρούσμα.

Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Κοροναϊός: Ανησυχία για την εξάπλωσή του-Μεταδίδεται προτού δώσει συμπτώματα-Δείγμα του ιού σε ιχθυαγορά του Γουχάν

Κίνα: Αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό

Αμφιβολίες για την πηγή του κοροναϊού–Ετοιμάζεται εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος