Κοροναϊός: Ανησυχία για την εξάπλωσή του-Μεταδίδεται προτού δώσει συμπτώματα-Δείγμα του ιού σε ιχθυαγορά του Γουχάν

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα και τα θύματα του κοροναϊού που εχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους στην Κίνα και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000. Το νεότερο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα μωρό 9 μηνών. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει οι αρχές η επιδημία εξαπλώνεται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ και στο εξωτερικό επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στον Καναδά και άλλα ύποπτα σε Γερμανία και Αυστρία. Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώασή του, προτού δηλαδή εμφανιστούν συμπτώματα και πως η ικανότητα μετάδοσής του ενισχύεται γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάσχεσή του. Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό σε δείγματα από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο στη συγκεκριμένη αγορά, υποψία που ήδη εξέφραζαν οι ειδικοί, καθώς στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα άγρια ζώα -και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών- που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους.

Κοροναϊός: Ανησυχία για την εξάπλωσή του-Μεταδίδεται προτού δώσει συμπτώματα-Δείγμα του ιού σε ιχθυαγορά του Γουχάν
Θερμικοί έλεγχοι επιβατών σε αεροδρόμια-AP

Τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα. Η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), τον άλλο επικίνδυνο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία.

Ο δήμαρχος της πόλης Γουχάν, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη. Εξήγησε ότι τα νοσοκομείο της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.

Δύο νέα νοσοκομεία βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες υπό κατασκευή-εξπρές για την υποδοχή του διογκούμενου αριθμού ασθενών.

Η Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε καραντίνα, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των μέσων μεταφοράς από και προς την πόλη, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, όσο αυτό είναι εφικτό και να φορούν πάντα προστατευτικές μάσκες. Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω και των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ανάλογα μέτρα σε άλλες 15 πόλεις. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση των σχολικών διακοπών για όλη τη χώρα μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου.

Εικόνες από τους διαδρόμους νοσοκομείων που κατακλύζουν ασθενείς έχουν κυκλοφορήσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάτοικοι της Γουχάν διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λαχανικά.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει από τη Δευτέρα την είσοδο στην πόλη σε όλους τους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν, καθώς και σε όποιον την επισκέφθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλα κράτη μεριμνούν για την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού και των υπηκόων τους από τις περιοχές όπου θερίζει ο ιός.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ, και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται  αύξηση του κινδύνου της δευτερογενούς μετάδοσης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος