Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή – Καραδοκεί ο φόβος του εμφυλίου στις μεικτές πόλεις του Ισραήλ

Για ακόμη μία νύχτα η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν λέει να κοπάσει. Αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ στη Γάζα… Ενώ η απάντηση έρχεται σχεδόν αμέσως με εκτόξευση ρουκετών προς πόλεις του Ισραήλ… Ο φόβος ενός εμφυλίου πολέμου καραδοκεί στις πόλεις, όπου Άραβες και Εβραίοι συμβιώνουν. Καμένα οχήματα, συγκρούσεις σώμα με σώμα και βανδαλισμοί σε συναγωγές και μουσουλμανικά κοιμητήρια.

Η εικόνα δύο παιδιών στη Γάζα που παίζουν σε τραμπολίνο την ώρα που γίνονται επιθέσεις κάνει το γύρο του κόσμου.

Το Ισραήλ χτυπά πλέον και με πυροβολικό από τα σύνορα. Κάποια στιγμή μάλιστα υπήρξε η ανακοίνωση και για χερσαία επίθεση. Όμως αυτό τελικά δεν έγινε.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου τονίζει πως τίποτε δεν έχει τελειώσει, ενώ ο ισραηλινός στρατός δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τους στόχους του τις τελευταίες μέρες, δηλώνοντας ότι έχει ανατινάξει πολλά από τα τούνελ της Χαμάς.

«Δεν έχουμε πει την τελευταία κουβέντα μας και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί για να επαναφέρουμε την ηρεμία και την ασφάλεια στο Κράτος του Ισραήλ», δηλώνει ο Νετανιάχου.

Η Χαμάς συνεχίζει να προειδοποιεί πως το Ισραήλ θα πάρει ένα πολύ σκληρό μάθημα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις.

Η μάχη πλέον έχει επεκταθεί και στη Δυτική Όχθη με εκτεταμένες συγκρούσεις και μία νέα Ιντιφάντα διαφαίνεται στον ορίζοντα. Παλαιστίνιοι με πέτρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον Ισραηλινό στρατό που κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών αλλά και πραγματικών πυρών.

Πλήθος κόσμου και έξω από το Αλ Ακσά, που διαδηλώνει εναντίον του Ισραήλ.

Και στα σύνορα με το Λίβανο, κόσμος συγκρούεται με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Διαδηλώσεις γίνονται στην Τουρκία σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους, με τον κόσμο να πραγματοποιεί και μνημόσυνο για τα θύματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει νέα επίθεση στο Ισραήλ και ζητά τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη και με αποστολή διεθνούς δύναμης.

«Είμαστε λυπημένοι και αγανακτισμένοι από την σκληρότητα που δείχνει το τρομοκρατικό κράτος του Ισράηλ. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει αμέσως, πριν να είναι αργά και έχουμε αναπόφευκτα και ολέθρια αποτελέσματα», τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις και στην Ιορδανία σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.

Οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται.

Επικοινωνία με τον Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης εκφράζοντας την ανησυχία του για το πλήγμα που δέχονται οι πολίτες της Γάζας και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί για την υπεράσπιση του λαού του.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου, Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος