Εκλογές – debate: Οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχε στο debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και τοποθετήθηκε στις έξι θεματικές ενότητες που είχαν οριστεί δηλαδή «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», «Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα», «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια», «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος», «Περιβάλλον και Ενέργεια», «Νέα Γενιά» ενώ έκλεισε με ελεύθερη τοποθέτηση.

«Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο το μοντέλο ανάπτυξης του ΚΚΕ»

Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο το μοντέλο ανάπτυξης του ΚΚΕ τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο πλαίσιο της ενότητας για την «Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση». Όπως είπε «εφαρμόσιμο αν το δούμε από την σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαϊκής εποπτείας. Μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον 350 άμεσα προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση βγει την επόμενη μέρα. Και μιλάμε για αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό που είναι γονατισμένος μια δεκαετία και βάλε».

Πρόσθεσε: «Και φυσικά, εδώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτερο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης και λοιπά, τα οποία άλλα κόμματα, και δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συζητώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν, ενώ είναι πραγματικά φιλολαϊκά προγράμματα. Ενώ, για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, εντούτοις νόμους ενάντια στη φορολογία, τη φοροληστεία του λαού, για αύξηση του κατώτερου μισθού, για επαναδιαπραγμάτευση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν».

Σε ερώτηση για το αν είναι ανεφάρμοστες οι προτάσεις του ΚΚΕ απάντησε μεταξύ άλλων «Ανεφάρμοστα είναι για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεφάρμοστα δεν είναι όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου, τον ελληνικό λαό».

«Ανεφάρμοστο, για παράδειγμα, δεν είναι σήμερα τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται κατά 95% από τον εργαζόμενο λαό, από τα φτωχά στρώματα και το 5% μόνο να προέρχεται από το μεγάλο κεφάλαιο, από τους λίγους. Αυτό είναι ανεφάρμοστο διότι υποτάσσεται ακριβώς σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες που υπονοήσατε πριν, στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας. Την ΕΕ, δηλαδή, με τα ματωμένα πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα συνεχή χρέη -γιατί μιλάμε για χρέη που πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός και τα πληρώνει πάλι από την τσέπη του- και βεβαίως, το ΝΑΤΟ με τους τεράστιους εξοπλισμούς».

«Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων»

«Οι εξοπλισμοί που έγιναν, αυτούς που αναφέρατε, με τη Γαλλία ή με άλλες χώρες, όπως με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία ή και τη Γερμανία ακόμα, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει, βεβαίως, η χώρα μας, η οποία ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, στην Ουκρανία ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί -έτσι ήταν απ’ την αρχή, βέβαια- σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και των αντίστοιχων συμμάχων τους. Απ’ αυτή τη σκοπιά λοιπόν, οι εξοπλισμοί αυτοί, δηλαδή το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε πάνω απ’ τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, ουσιαστικά οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες, μέχρι και στο Σαχέλ, τώρα στο Μάλι, θα πάμε και αλλού σε άλλες περιοχές και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων» απάντησε σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση για το ποιοι θα είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας αν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση απάντησε «Όλες οι χώρες του κόσμου. Άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο. Ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα για παράδειγμα με τον τούρκικο λαό. Είμαστε αγαπημένοι, έχουμε σχέσεις, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Και με τις ΗΠΑ και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες χώρες του κόσμου. Μας εμποδίζει σήμερα, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο που γίνεται απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις. Μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση»

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα ή όλα τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι ο κύριος Τσίπρας σας έχει απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση για μια συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή και ανοχής. Αρνείστε και λέτε ότι όλοι είναι ίδιοι».

«Και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που κατά την άποψή μας είτε είναι ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

«Από κει και πέρα για τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά που κυβερνούν σήμερα, ουσιαστικά και με τις εξαγγελίες τους και με τα διάφορα pass και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, λέμε στον λαό ας κρατάει μικρό καλάθι. Διότι όταν μιλάς για εξισορρόπηση δημοσιονομική και όταν στηρίζεσαι σε αυτή με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σημαίνει ότι δίνεις ένα pass, ένα επίδομα, το παίρνεις από φόρο».

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων. Πέρσι για 4 εκατομμύρια ευρώ, τέτοια έσοδα δηλώσατε στην περσινή χρήση, σας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής πρόστιμο μόλις 15.000 ευρώ, 0,3% επί των 4 εκατομμυρίων. Ένας πολίτης για αδήλωτα εισοδήματα πληρώνει 50%» ήταν η συμπληρωματική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να απαντά «Ναι, άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα, κύριε Σρόιτερ. Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους, συνεχείς ελέγχους, και από τις εφορίες και από τη Βουλή, από την Επιτροπή της Βουλής και από ορκωτούς λογιστές. Ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, τα παραστατικά, τα έσοδά του, τα έξοδά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και όλα αυτά, αλλά και τα έσοδα που έχουμε ως κόμμα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει. Αν εγώ σας ζητήσω τώρα, μετά από λίγο στο διάλειμμα που θα έχουμε, δώστε 10 ευρώ κύριε Σρόιτερ να ενισχύσετε το ΚΚΕ στον αγώνα που έχουμε τον προεκλογικό και μου δώσετε, θα θέλετε το όνομά σας αύριο, επειδή θα το έδινα εγώ ως Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, να είναι αναρτημένο σε όλα τα μανταλάκια και τα περίπτερα; Καταλαβαίνετε, εσείς μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο, για έναν οικογενειάρχη που ψάχνει τη δουλειά του. Να μην πω για την Ιστορία, γιατί εγώ έχω στο σπίτι μου τον αδερφό της μητέρας μου εκτελεσμένo γιατί του βρήκαν μόνο κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ…».

«Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα»

«Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας των παιδιών μας και βεβαίως μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία η ΝΔ την προώθησε διότι θεωρεί ότι δεν μπορούν να μπαίνουν με 8000 μόρια για παράδειγμα, με τέτοιο χαμηλό επίπεδο στα ΑΕΙ οι νέοι μας, αλλά μπορούν όμως οι ίδιοι με τα 8000 μόρια να πληρώνουν 8000 ευρώ για να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία. Και βεβαίως ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές, για αυτό είπα ο λαός μας και η νεολαία να κρατήσει μικρό καλάθι, την ίδια ώρα που λέει ότι θα το κάνει αυτό ως πρώτο άρθρο, ως πρώτο νόμο, την ίδια στιγμή βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο μηχανογραφικό, που σημαίνει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός από αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η ουσία».

Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. «Το επαναλαμβάνουμε δεν υπάρχουν ένα, δυο ή τρία ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν είναι μόνο να πάρει να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο Η συνολική πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές».

Δ. Κουτσούμπας για Περιβάλλον και Ενέργεια

«Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, των λεφτάδων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλάμε για Κυκλάδες. Γιατί ε, δεν πάνε συνήθως οι εργάτες, οι αγρότες της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν τις βιλάρες τους. Αρα λοιπόν πρέπει να μπει ένα φρένο, που αυτό μπορεί να το κάνει όμως μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική – λαϊκή εξουσία» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση στις Κυκλάδες και τα προφανή περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί.

Πρόσθεσε ότι «Και εδώ ερχόμαστε στο ζήτημα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί καλύτερα να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την προοδευτική κυβέρνησή του – μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό, παρότι του έχουν απαντηθεί επανειλημμένα. Και αυτό αφορά και την ενέργεια, αφορά και τις μεταφορές, αφορά και την παιδεία που συζητούσαμε πριν και άλλα ζητήματα».

«Πόσο προβλέπετε να κρατά αυτή η κρίση κατά τη γνώμη σας και αν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την στήριξη των νοικοκυριών, εσείς τα θεωρείτε επαρκή ή θα έπρεπε να γίνει και κάτι άλλο και αν ναι, τι ακριβώς;» ήταν η συμπληρωματική ερώτηση της δημοσιογράφου με τον κ. Κουτσούμπα να απαντά: «Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας με κοινωνικοποίηση, δηλαδή το ποιος έχει την ιδιοκτησία, αλλά και με έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους με τη συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των επιστημόνων σε αυτή την υπόθεση δεν θα λυθεί το πρόβλημα και αυτή είναι η πρόταση και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος, έχει παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας και τον λιγνίτη και τη γεωθερμία και τον υδρ ηλεκτρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα πάντα. Άρα λοιπόν το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς, πώς πας στην ανάπτυξη ως κράτος, ως κοινωνία και βεβαίως ποιος έχει αυτή την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία».

«Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει – Να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή»

«Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησαν ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες
μέσα στην Πανδημία μία τραγική κατάσταση. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν και της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.

«Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή της, γιατί όντως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Άρα λοιπόν η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει. Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τέτοια στη Βουλή δεν έγινε δεκτή από τα άλλα κόμματα, ούτε από την κυβέρνηση. Τα παιδιά που είναι για παράδειγμα στη σεζόν πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν εκεί γιατί δουλεύουν ήδη εκεί έπρεπε να λυθεί το ζήτημα, δε λύνεται με την ετεροδημότευση γιατί δεν ξέρουν που θα είναι που θα πάνε και άρα έπρεπε να λυθεί με τα ζητήματα που υπάρχουν. Και υπάρχουν οι τρόποι σήμερα έτσι ώστε να μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο, στο νησάκι, στο μέρος τέλος πάντων ανά την Ελλάδα όπου πήγαν για δουλειά και αυτό είναι δυστυχώς αρνητικό φαινόμενο. Όμως θα το προσπαθήσουμε. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν».

«Στις εκλογές του 2019 στις ηλικίες 17 ως 21 ετών το ΚΚΕ πήρε 3,7%, ενώ τα παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας δυστυχώς τότε ψήφισαν ψήφισαν Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 13,3%. Τι διαφορετικό έχετε να τους πείτε απόψε ώστε να μη δούμε ξανά μια τέτοια εικόνα» ήταν η επόμενη ερώτηση της δημοσιογράφου με τον κ. Κουτσούμπα να απαντά «απόψε έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν στις 7 η ώρα και ήδη με ειδοποίησαν ότι η Πανσπουδαστική, δηλαδή η παράταξη της ΚΝΕ που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ξανά πρώτη δύναμη. Ήταν και πέρσι πρώτη δύναμη μετά από πολλές δεκαετίες, μετά από 36 χρόνια και αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος με αναζητήσεις πότε στον Ανδρέα Παπανδρέου του κ. Τσίπρα, πότε στον Χαρίλαο Φλωράκη, ποτέ δεν ξέρω τι, πού, πού θα πάμε γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία, τα θετικά και τα αρνητικά, βγάζει συμπεράσματα. Εμείς τη βοηθάμε σε αυτό και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Να πάει να ψηφίσει στις 21 του Μάη και να ψηφίσει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Δυνατός λαός με δυνατό το ΚΚΕ»

«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας“, αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, όλοι μας όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτό τον δρόμο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη τελική του τοποθέτηση στο debate των πολιτικών αρχηγών.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ συνέχισε ως εξής: «Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως άλλωστε είχε προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή στη διακομματική Επιτροπή, αλλά παρόλα αυτά οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί, οι δύο κύριοι, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος, ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση κλπ. Με τον ένα ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, τα κυβερνητικά που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας, σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει -γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε- είναι να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές το ertnews.gr παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις, από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Θα είναι παρών στην μάχη της ενημέρωσης καλύπτοντας όλα τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό σωστή και ακριβή ενημέρωση για την προεκλογική εκστρατεία, τους εκλογικούς καταλόγους, τους υποψηφίους των κομμάτων, το άνοιγμα της κάλπης, τα εκλογικά αποτελέσματα (των τελευταίων 10 εθνικών εκλογών στην Ελλάδα).

Σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός το debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου οι Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχαν στην τηλεοπτική αναμέτρηση στο δρόμο για τις εκλογές του 2023.

Το βράδυ των εκλογών θα μπορέσετε πρώτοι να διαβάσετε όλες τις εξελίξεις της ημέραςαναλύσεις για το αύριο της χώρας, τα πρώτα exit polls καθώς και τα τελικά αποτελέσματα.

Σχετικό Άρθρο: Δ. Κουτσούμπας μετά το τέλος του debate: «Γιατί αυτοί είναι και εμείς αυτοί είμαστε»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος