Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τους Θ. Πλεύρη, Δ. Τζανακόπουλο, Π. Γερουλάνο

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΕΡΤ φιλοξένησε ένα ακόμα ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχαν ο Θάνος Πλεύρης, Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος.

Οικονομία

«Εμείς παραλάβαμε τον προϋπολογισμό στο ΕΣΥ στα 3, 8 δισ. το 2019 και παραδίδουμε έναν προϋπολογισμό στα 5,2 δισ. αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση 1,4 δισ. που δείχνει ακριβώς ότι θέλουμε να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε τις εξής παρεμβάσεις: διασφαλίσαμε 1, 5 δισ,. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% – γιατί ήταν 17 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης- για την ανακατασκευή 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, κάναμε την πρώτη αύξηση που έγινε ποτέ σε δημόσιους λειτουργούς, σε γιατρούς στο 10%, αυξήσαμε την επικινδυνότητα στους νοσηλευτές από τα 150 στα 200 ευρώ, έχουμε κάνει 15.000 προσλήψεις επικουρικού που θα γίνει μόνιμο, υπάρχουν άλλες 10.000 προσλήψεις που είναι πέραν των 15.000 επικουρικών και παράλληλα έχουμε προβεί και σε μια αύξηση στους μισθούς στους γιατρούς που είναι στα νησιά – παθολόγους, γενικούς γιατρούς, 800 ευρώ τον μήνα εάν γίνονται προσωπικοί γιατροί» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση της Λίδας Μπόλα στην ενότητα οικονομία σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που ο κ. Πλεύρης ως υπουργός Υγείας μάλιστα παρουσιάζει αυτή τη μαγική εικόνα για το ΕΣΥ τη στιγμή που κλείνοντας ο κύκλος της πανδημίας η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα θύματα από τον κορονοϊό. Πλησιάζουμε περίπου τις 40.000 νεκρούς». Πρόσθεσε ότι «Αυτό μας δίνει τη θλιβερή και τραγική πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε στη 15η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 180 χωρών. Και η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Οι γιατροί φεύγουν σωρηδόν για το εξωτερικό διότι δεν μπορούν να καλύψουν στην πραγματικότητα τις ανάγκες τους με βάση τους μισθούς που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι αυτού του τύπου οι πανηγυρισμοί προσβάλλουν και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους διοικητικούς μέσα στα νοσοκομεία, οι οποίοι λειτουργούν και εργάζονται με πολλές και διαφορετικές εργασιακές ταχύτητες».

Ο κ. Πλεύρης απάντησε ως εξής «Εδώ πέρα έχω την Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα συμπεράσματά μας για την πανδημία στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει: “Η θνητότητα της Covid 19 που ισούται με 0,6 θανάτους ανά 100 λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδεχομένως είναι ενδεικτική ενός ισχυρού συστήματος επιτήρησης και επαρκούς ποιότητας φροντίδας”. Δεν πανηγύρισα ποτέ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βγαίνοντας από δεκαετή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση λόγω της οικονομικής κρίσης και από έναν πόλεμο που είναι μια πανδημία, σίγουρα δεν μπορεί να είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Γι’ αυτό ακριβώς ερχόμαστε εδώ πέρα και λέμε διαχειριστήκαμε μια πανδημία με αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τριπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ, βάζοντας 15.000 προσωπικό και από τους 100.300 που ήμασταν να είμαστε στους 107.600. Βάζοντας 1,4 δισεκατομμύρια παραπάνω χρήματα κάνοντας αύξηση μισθών και 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό που λέμε είναι ναι πρέπει να βελτιωθεί πολύ περισσότερο η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά ήδη κάναμε τα πρώτα βασικά βήματα».

Ο Θάνος Πλεύρης σε ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου στην ενότητα οικονομία απάντησε «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας τρέχει πρώτη στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Άρα αυτό δείχνει ότι ακριβώς έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζονται. Η ανεργία, την παραλάβαμε γύρω στο 18% είναι στο 11% και στην πρώτη διακυβέρνηση -διαχειριζόμενοι μάλιστα τρεις κρίσεις, ελληνοτουρκικά, πανδημία, και εισαγόμενη ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας που συνδυαζόταν με μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση μισθών. Το μεγάλο μας στοίχημα κύριε Γερουλάνε ακριβώς -και το έχει ο πρωθυπουργός- είναι αφού καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία, να έχουμε και καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να πάμε πια και σε καλύτερους μισθούς και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια σταθερή κυβέρνηση και όχι με πειραματισμούς».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο: «Εχει αποδειχθεί ότι η οικονομία είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις εκλογές και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το εξής παράδοξο, προεκλογικά η οικονομία εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα σας λόγω δηλώσεων στελεχών σας. Δηλαδή είχαμε πριν από λίγο καιρό τον κύριο Τσακαλώτο και τον κύριο Ξανθό μαζί με άλλα στελέχη να μιλούν για παράλληλα τοπικά νομίσματα. Έρχεται σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος. Δεν έχει νόημα τώρα να επαναλάβω τη δήλωσή του. Παίζει σε όλα τα δελτία. Και θέλω να ρωτήσω τι συμβαίνει. Μήπως έχετε τελικά κρυφή ατζέντα; Και πόσο πειστικό είναι ότι αυτά που λέγονται προεκλογικά δεν θα τεθούν και μετεκλογικά από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;».

«Κατ αρχάς σε ότι αφορά τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Ξανθό μιλάτε για ένα συλλογικό κείμενο το οποίο πράγματι αποτελούσε συμβολή σε μια εσωκομματική συζήτηση. Επομένως δεν χρειάζεται καν να το σχολιάσω. Ο κύριος Κατρούγκαλος ήδη έχει πει ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη. Νομίζω ότι η συζήτηση και η σπέκουλα που γίνεται σε σχέση με μια κρυφή ατζέντα είναι εκ του πονηρού και προωθείται κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία. Εμάς στη θέση μας για την ελληνική οικονομία είναι η εξής: αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό την πίεση της ακρίβειας και της μείωσης του εισοδήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα το 2022 κατά 7,5%. Την ίδια στιγμή, 700.000 πλειστηριασμοί απειλούν τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών και απειλούν ταυτόχρονα με μια μεγάλη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα, να αυξηθούν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές με τη μείωση του ΦΠΑ, να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να υπάρξει ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της και να στηριχθεί και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος στη χώρα» ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου.

Θ. Πλεύρης: «Ο κύριος Κατρούγκαλος ουσιαστικά μαρτύρησε αυτό το οποίο ομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στο θέμα του κ. Κατρούγκαλου ο κ. Πλεύρης τόνισε: «αυτή τη στιγμή ο κύριος Κατρούγκαλος ουσιαστικά μαρτύρησε αυτό το οποίο ομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το λέω αυτό; Η αύξηση η οποία είχε κάνει σε 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες – όσοι ήμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες το βιώσαμε πάρα πολύ έντονα – έγινε από τον κύριο Κατρούγκαλο, αλλά όταν λέμε από τον κ. Κατρούγκαλο το ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Όταν ήρθε ο δικός μας νόμος που κατήργησε αυτές τις εισφορές, πάλι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισαν και επιχειρηματολογούσαν υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου. Άρα ο κύριος Κατρούγκαλος απλώς στήριξε κάτι που στήριζε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή λέμε για θέματα ευθιξίας στα θέματα ευθιξίας αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο κατηγορούμενους καταδικασμένους από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, βουλευτές του, υπουργούς του, και μάλιστα ένας είναι στα ψηφοδέλτια, ενώ παράλληλα έχει και την ελεγχόμενη περιφερειάρχη. Άρα καλό είναι να μη μιλάμε για θέματα ευθιξίας».

«Κάνατε λάθος όταν ψηφίσατε τον νόμο Κατρούγκαλου;» ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Θάνος Πλεύρης στον Δημήτρη Τζανακόπουλο με τον τελευταίο να απαντά: «Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο στον οποίο αναφέρεστε. Ήδη από το 2019 το 20%, το οποίο είχε ψηφιστεί τότε με πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοινό ποσοστό μεταξύ εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών έγινε 13% και την ίδια στιγμή μπήκε και πλαφόν, όριο δηλαδή στο πόσο πρέπει να πληρώνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, πράγμα το οποίο ισοσκέλιζε περίπου τα ποσά τα οποία έπρεπε να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα ποσά τα οποία ισχύουν σήμερα. Αντίθετα με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί είναι το εξής ότι το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών εκεί που πλήρωναν 160 ευρώ το μήνα σήμερα πληρώνουν 240».

Ακολούθησε ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη προς τον Παύλο Γερουλάνο: « Έχετε καταθέσει την οικονομική σας πρόταση δίνοντας έμφαση στη μείωση της φορολογίας, μείωση ΦΠΑ, μείωση φόρου κατανάλωσης και το θέμα της οικονομίας. Τώρα επειδή προφανώς αυτό το πρόγραμμα δεν μπορείτε να το υλοποιήσετε μόνοι σας, θα αναγκαστείτε να το υλοποιήσετε ,αν τα φέρει η μοίρα, συνεργαζόμενοι με ένα από τα δύο κόμματα είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιο κόμμα θεωρείτε πως είστε πιο κοντά στα θέματα της οικονομίας και επίσης θα ήθελα και εσείς να μου σχολιάσετε τα όσα είπε κύριος Κατρούγκαλος και αν συμφωνείτε με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μια κρυφή ατζέντα για αυτά τα θέματα».

«Κοιτάξτε, έχει γίνει πολύ μεγάλη φασαρία για αυτά που είπε ο Κατρούγκαλος και δικαίως γιατί είναι πολύς καιρός τώρα και δεν είναι μόνο πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολιτική από τα μνημόνια και πέρα αν θέλετε να έχουν μπει οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις στο στόχαστρο των κυβερνήσεων. Γιατί; Διότι υπάρχουν μελέτες που λένε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσωπικές επιχειρήσεις πρώτον φοροδιαφεύγουν και δεύτερον δεν είναι ανταγωνιστικές. Από τότε όμως που βγήκαν αυτές οι μελέτες έχουν αναιρεθεί και τα δύο. Πρώτον, έχουμε πολύ καλύτερα συστήματα να παρακολουθούμε τη φοροδιαφυγή και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξελιχθεί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει όχι των μικρομεσαίων. Και το δεύτερο είναι ότι οι μικρομεσαίες και οι ατομικές επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ πιο ανταγωνιστικές από ότι ήτανε. Δυστυχώς όμως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία είναι αυτή τη στιγμή όχι μόνο αν θέλετε η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι και αυτό που ιστορικά η Ελλάδα πάντα βασιζόταν για να αναπτύξει την οικονομία της» απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος.

Κοινωνία

«Επειδή ήταν τετραετία πανδημίας αυτομάτως πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θέλαμε να κάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν. Ξεκινήσαμε όμως με τους τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η πρόληψη, όπου για πρώτη φορά υπάρχουν οργανωμένα προληπτικά προγράμματα στην Ελλάδα και να σας πω τα νέα στοιχεία, από τις 130.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει, 8.100 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Πήγαμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ανακαίνιση 156 κέντρων Υγείας, που δεν είναι εξαγγελία, τρέχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι διαγωνισμοί και τον Προσωπικό Γιατρό που αριθμεί πέντε εκατομμύρια πολίτες, τρεισήμισι χιλιάδες γιατρούς και οκτώμισι εκατομμύρια δωρεάν ραντεβού και πλέον πρέπει να μπούμε στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία μπαίνουμε με αναβάθμιση από το ταμείο ανάκαμψης, υπάρχουν άρα οι πόροι το 1,5 εκατομμύριο για 80 νοσοκομεία και 10.000 προσλήψεις. Έγιναν ήδη 15.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που θα γίνει μόνιμο. Έχουμε φτάσει σε 107.000, όμως ήταν αδύνατον να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας γιατί προείχε ακριβώς η αντιμετώπισή της», απάντησε ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά στην ενότητα κοινωνία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν αναβαθμίστηκε το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Σε follow up ερώτηση του εν λόγου δημοσιογράφου, αναφορικά με το γιατί η ΝΔ δεν δέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για βασικό εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ καθαρά, στους γιατρούς του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μισθολογική αναβάθμιση. Έγινε η πρώτη. Δόθηκε μια αύξηση 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ, 400 ευρώ επιπλέον στους αναισθησιολόγους και στους γιατρούς των ΜΕΘ και έχουμε ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο είναι με τους μισθούς του Δημοσίου, που θα αρχίσει από 1-1- 24 και συμπεριλαμβάνει και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Τζανακόπουλος, σε ερώτηση του κ. Κοτταρίδη σχετικά με το «άνοιγμα» του κ. Τσίπρα σε όσους έχουν ψηφίσει στο παρελθόν Χρυσή Αυγή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Νομίζω ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται να συνδεθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή πέφτει στο κενό, διότι έχουμε μια δεδομένη πολιτική ιστορία και μια δεδομένη πολιτική διαδρομή συγκρούσεων με την άκρα δεξιά και με το φασισμό στη χώρα. Από εκεί και πέρα, ο στόχος κάθε πολιτικού κόμματος, κάθε δημοκρατικού κόμματος είναι να μετασχηματίζει συνειδήσεις, είναι να μετασχηματίζει πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε κανέναν άνθρωπο στην ακροδεξιά και φασιστική ιδεολογία και δίνουμε διαρκώς τη μάχη για να κερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τέτοιου τύπου επικίνδυνες πολιτικές ιδεολογικές μορφές, οι οποίες μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Τώρα από ‘κει και πέρα, η προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κασιδιάρη νομίζω ότι γίνεται εκ του πονηρού. Επομένως εκτιμώ ότι ορθά εμείς προσπαθούμε διαρκώς να κερδίσουμε πολιτικά και ιδεολογικά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Διαφορετικά τα πράγματα στη χώρα θα έμεναν τα ίδια και δεν θα χρειαζόταν καν να κάνουμε εκλογές, δεν θα χρειαζόταν καν να δίνουμε πολιτικές μάχες βεβαίως».

«Δεν ήταν τα στελέχη του ΛΑΟΣ τα οποία μετατοπίστηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία, ήταν η Νέα Δημοκρατία που μετατοπίστηκε προς τις θέσεις του ΛΑΟΣ. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υβρίδιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς, αυτό που σε διεθνές επίπεδο ονομάζεται εναλλακτική ριζοσπαστική δεξιά. Καλλιεργεί έναν λόγο αντιμεταναστευτικό αντι προσφυγικό, συχνότατα εθνικιστικό, ο οποίος συγγενεύει με αυτού του τύπου τα πολιτικά μορφώματα, που στο παρελθόν έχουν υπάρξει και στη Βουλή. Άρα η πολιτική μας κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι διαρκώς για να κινητοποιεί αντιδραστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά μεταξύ των πολιτών μετατοπίζεται προς τα δεξιά» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος σε follow up ερώτηση του κ. Κοτταρίδη.

«Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι αν συμφωνείς ή διαφωνείς με μία πρόταση δεν σημαίνει ότι συμφωνείς με όλο το πρόγραμμα, άρα εδώ με ρωτάτε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία μπορώ να σας απαντήσω. Γύρω από την παιδεία έχουν δημιουργηθεί απίστευτοι μύθοι, για παράδειγμα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έχουν δεν έχουν άσυλο. Το Πανεπιστήμιο μου στην Αμερική είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, έχει άσυλο, δεν έχει αστυνομία του κράτους, έχει μέσα σεκιούριτι. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τηρηθεί τάξη. Εδώ υπάρχει διότι χρησιμοποιείται κατά καιρούς, είτε το άσυλο είτε η έλλειψη τάξης στα πανεπιστήμια, για να τραβήξουμε το πανεπιστήμιο στα άκρα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή βλέπουμε από τη μία μεριά να έχουμε ή μια ασυδοσία που οδηγεί στο να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών ή από την άλλη μεριά, να έχουμε μία διάθεση να μπει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Τα άκρα γίνονται επειδή εξυπηρετούν μικροκομματικούς σκοπούς, ενώ αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς λειτουργεί ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο και να εφαρμόσουμε αυτές τις μεθόδους» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος κληθείς να απαντήσει στην κ. Μπόλα με ποιο πρόγραμμα κόμματος βρίσκεται εν τέλει πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας ως παράδειγμα τα θέματα της Παιδείας.

«Σήμερα ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε “αίσχος” να απευθύνεστε, όπως είπε, σε πατενταρισμένους φασίστες και θέλω να μου πείτε πώς αισθάνεστε να το ακούτε αυτό από το ΚΚΕ, στο οποίο απευθύνεστε για μια προοδευτική κυβέρνηση» ρώτησε ο κ. Κουβαράς τον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε: «Η υπόθεση της προοδευτικής κυβέρνησης αφορά κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή και όπως έχει εξελιχθεί η διαδικασία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Προϋπόθεση για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας έκανε “άνοιγμα” στους φασίστες. Αυτό το οποίο είπε είναι ότι δίνουμε έναν καθημερινό πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα για να απεγκλωβίσουμε πολίτες οι οποίοι στο παρελθόν ψήφισαν κόμματα της ακραίας δεξιάς, από την ιδεολογία της ακραίας δεξιάς, από τη φασιστική ιδεολογία. Σε ότι αφορά δε τον νόμο στον οποίο αναφέρεστε, θα σας πω ότι ο νόμος αυτός πάσχει βαθύτατης αντισυνταγματικότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι μετατρέπει τον Άρειο Πάγο από διοικητικό όργανο που ανακηρύσσει ψηφοδέλτια, σε δικαστικό όργανο, πράγμα το οποίο ακόμα δεν έχει κλείσει ως συνταγματικό και νομικό θέμα».

Στο αν υπονοεί ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να δικαιωθεί και στη συνέχεια να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Δεν υπονοώ τίποτα, ούτε πρόκειται να προκαταβάλει θέσεις δικαιοσύνης. Εμείς έχουμε από την αρχή ασκήσει κριτική σε αυτόν τον νόμο, διότι χρησιμοποιώντας την έννοια του πραγματικού αρχηγού, μετατρέπει μια διοικητική κρίση σε δικαστική κρίση. Αυτό ενδεχομένως η Ελληνική Δημοκρατία, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι η Νέα Δημοκρατία, όχι το ΠΑΣΟΚ, όχι τα υπόλοιπα κόμματα, ενδεχομένως να το βρει μπροστά της. Άρα η δική μας ρύθμιση θα ήταν αντίστοιχα ή και περισσότερο αποτελεσματική και την ίδια στιγμή δεν θα κινδύνευε από τέτοιου είδους νομικές ενέργειες, οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν στο μέλλον».

Θεσμοί

Για το αν τον ανησυχεί το ζήτημα των υποκλοπών μετεκλογικά, όταν θα προχωρήσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, κλήθηκε να απαντήσει ο Θ. Πλεύρης: «Εμείς από τη στιγμή που έγινε υπόθεση λειτουργήσαμε απόλυτα θεσμικά και ο θεσμικός τρόπος είναι ότι είδαμε το κενό που υπήρχε και το κενό το οποίο υπήρχε είχε να κάνει με το ότι δεν υπήρχε ρύθμιση για πολιτικά πρόσωπα, οπότε έγινε με την ενημέρωση πια του Προέδρου της Βουλής και αντίστοιχα ότι είχε καταργηθεί η διπλή έρευνα από τον εισαγγελέα από το ΣΥΡΙΖΑ και βάλαμε και τη διπλή έρευνα στον εισαγγελέα.

Παράλληλα, στο κομμάτι το οποίο υπάρχει ποινική διερεύνηση, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, σε αυτή το κομμάτι της ποινικής διερεύνησης υπάρχει πλήρης διαχωρισμός,στο ένα κομμάτι αν ελέγχονται πράξεις, παραλείψεις ΕΥΠ σε μηνύσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το άλλο σκέλος έχει να κάνει εάν και εφόσον λειτουργούσε παράνομο σύστημα το οποίο δεν συνδέεται με την ΕΥΠ.

Άρα εμείς έχουμε κάνει όλες τις θεσμικές ενέργειες και προφανώς η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Αυτοί όμως που αναφέρονται σε δικαιοσύνη παντού, θα πρέπει να απαντήσουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έχουν καταδικάσει δύο υπουργούς τους, τις σέβονται ή όχι».

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε το ζήτημα από την πλευρά του: «Η υπόθεση των υποκλοπών, η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω των επισυνδέσεων είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, πράγμα το οποίο δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον είναι καταγεγραμμένο και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υπερψηφίστηκε και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η υπόθεση λοιπόν αυτή, είναι μιαβαθιά πληγή για την Ελληνική Δημοκρατία. Δεν παρακολουθήθηκε μόνο o Νίκος Ανδρουλάκης. Παρακολουθήθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης επισήμως και με επισύνδεση από την ΕΥΠ, παρακολουθήθηκε η ηγεσία του στρατεύματος.

Ο μόνος λόγος ξέρετε για να παρακολουθεί κάποιος από την ΕΥΠ είναι να αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Άρα η ηγεσία του στρατεύματος η οποία συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ ήταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Και δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό το οποίο λέει ο κύριος Γερουλάνος, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουμε έναν ανέλεγκτο πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη στρατηγική, την παράνομη στρατηγική επίκλησης του απορρήτου ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών και επιτέθηκε στον κύριο Ράμμο, ο οποίος ακριβώς αποτελεί τον επικεφαλής του θεσμού που τον ελέγχει,για να μην ελεγχθεί και να μην δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Σε ερώτηση σχετικά με τη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν τους βρίσκει σύμφωνους μια τέτοια πρόταση, αλλά και αν θα μπορούσε αυτή η πρόταση να αποτελέσει κοινό τόπο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, χωρίς να θέτετε ως προϋπόθεση το να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός, απάντησε ο κ. Γερουλάνος.

Όπως είπε: «Είναι αστείο να συζητάμε για κυβέρνηση εθνικού σκοπού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Η μόνη κυβέρνηση εθνικού σκοπού Και το λέω αυτό για να το θυμίσω στον κύριο Μητσοτάκη που το έχει ξεχάσει και που έχει συμβεί, είναι από τον πατέρα του όταν προσπάθησε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Βεβαίως πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση. Βεβαίως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε όπλο που έχουμε είτε σαν μέρος μιας κυβέρνησης είτε σαν αντιπολίτευση, για να σπρώξουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Και ξαναλέω, δεν νοείται σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου να συζητάμε ξανά και ξανά για το αν ένας πολιτικός μπορεί να πάει στο δικαστήριο ή όχι. Και βέβαια μπορεί, εάν έχει ποινικές ευθύνες, αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει ότι έχει ποινικές ευθύνες, βεβαίως και μπορεί και αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η έλλειψη αυτή στις ασφαλιστικές δικλείδες είναι αυτό που δημιουργεί την αλαζονεία της εξουσίας για την οποία – και βάζω και το δικό μου κόμμα μέσα – είμαστε όλοι υπεύθυνοι και οφείλουμε τώρα να τα αλλάξουμε. Η απλή αναλογική και οι συνεργασίες μπορεί να δημιουργηθούν. Είναι μια τεράστια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκλογικά διλήμματα

«Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστηρίζει την ενισχυμένη αναλογική και όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την απλή αναλογική κυβέρνησαν μόνο με ενισχυμένη αναλογική. Η απλή αναλογική στην πραγματικότητα δημιουργεί πολλά προβλήματα ακυβερνησίας και βλέπουμε αυτή τη στιγμή τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε βασικές θέσεις. Συνεπώς, εάν θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση και για να υπάρχει κυβέρνηση εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θέλουμε αυτοδυναμία. Για να πετύχουμε αυτοδυναμία. θέλουμε στις 21 Μαΐου το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά. Ακόμα όμως και θεωρητικά να μιλούσαμε, αν το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι το κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση, αφενός η θέση του, ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός αρχηγός του πρώτου κόμματος και αφετέρου η προγραμματική του σύγκλιση, είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, η Νέα Δημοκρατία, ένας πρωθυπουργός που θέλει να κυβερνήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ετερόκλητα σχήματα που το μόνο που μπορούν να φέρουν είναι πλήρες χάος», είπε ο κ. Πλεύρης σε ερώτηση που δέχθηκε από την κ. Κουβαρά για το αν η ΝΔ θα αναλάβει όλο το βάρος της ευθύνης για την παράταση της κυβερνητικής αβεβαιότητας.

«Θεωρώ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε όλες τις περιφέρειες ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απαντάει στις κοινωνικές ανάγκες και στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό το οποίο ονομάζει Νέα Δημοκρατία σταθερότητα είναι η μείωση των μισθών, είναι η αύξηση των χρεών, 40 διΣ. αυξημένο ιδιωτικό χρέος αυτή τη στιγμή στη χώρα μόνο μεταξύ ’19 και ’23, είναι η απειλή των πλειστηριασμών. Και με αυτή την έννοια, ακριβώς επειδή ο κόσμος πια γνωρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα, πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη, Πρέπει να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί, πράγμα το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται, απειλώντας πια τα ελληνικά νοικοκυριά με ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θεωρώ ότι θα προκαλέσει πολιτικό κόστος στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κρίνει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι εκλογές θα κριθούν, όχι σε φαντασιακά ζητήματα, ούτε σε άστοχες δηλώσεις, θα κριθούν στην πραγματικότητα, στη βάση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε αυτή η πολύ κακή, η χειρότερη κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου, της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα» απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος σε ρώτηση της κ. Μπόλα σχετικά με το αν θα έχει κόστος η απόσυρση του κ. Κατρούγκαλου από τις εκλογές.

«Κάνω την πολιτική εκτίμηση ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια διμέτωπη πολιτική αντιπαράθεση, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας ποιος έχει κυβερνήσει τη χώρα από το ’19 μέχρι το ’23, ξεχνώντας πόσο βαθιές είναι οι πληγές που αφήνει αυτή η κυβέρνηση, στο σώμα της Δημοκρατίας μας, ξεχνώντας πόσο τα ελληνικά νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες ασφυκτιούν υπό αυτή την ακραία συνθήκη ακρίβειας και μείωσης του εισοδήματος. Πολλές φορές βλέπω και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δυσανασχετούν με αυτό το διμέτωπο και να παραδέχονται επί της ουσίας ότι τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συγκλίνουν, μπορούν να διαμορφώσουν μια κυβέρνηση αριστερή, δημοκρατική, προοδευτική με άξονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την ενίσχυση του εισοδήματος, για την προστασία του κοινωνικού κράτους, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι ακριβώς αυτό είναι και το πολιτικό επίδικο αυτών των εκλογών και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι τη Δευτέρα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα – προϋπόθεση μιας προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης – θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε προγραμματικά και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα να διαμορφώσουμε αυτή την κυβέρνηση λοιπόν», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα, το σύστημα της απλής αναλογικής με τις ατέλειές του. Ένα σύστημα όμως το οποίο είναι πολύ πιο δημοκρατικό από αυτά που είχαμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Αυτό το σύστημα, υποχρεώνει τα κόμματα να έρθουν σε συνεργασία για να βγάλουν το 46%, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυβερνήσουν. Τώρα τι χρειάζεται για να το κάνεις αυτό; Πρώτον χρειάζεσαι έναν πρωθυπουργό που πιστεύει στην απλή αναλογική. Χρειάζεσαι κάποιον που να είναι έτοιμος να δεχτεί έλεγχο της εξουσίας του και χρειάζεσαι ένας άνθρωπος οποίος μπορεί να κάνει σύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που θα μετρηθεί το ποσοστό μας της Κυριακής και που θα ξέρουμε πόσοι διαπραγματευτική δύναμη έχουμε, μπορούμε να βάλουμε επιτέλους ένα “χαλινάρι” – ακριβώς αυτό που θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα – που είναι η ανέλεγκτη εξουσία. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε καταλύτης έτσι ώστε το πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση να κάνει καλό στη χώρα. Λοιπόν αυτή είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να την κλωτσήσουμε, την ίδια ώρα που δύο πολιτικοί αρχηγοί το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν την εξουσία επάνω» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος σε ερώτημα του κ. Κοτταρίδη σχετικά με το αν τελικά η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι «χαμένη ψήφος», αφού όπως όλα δείχνουν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα πάνε στην κάλπη για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πλεύρης έκανε την εξής ερώτηση στον κ. Γερουλάνο: «Έστω λοιπόν ότι στις εκλογές είμαστε πρώτο κόμμα και προσχωρούμε σε όλες τις θέσεις τις οποίες θέτει το ΠΑΣΟΚ, και για προγραμματική σύγκλιση και να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και να μη γνωρίζουν τον πρωθυπουργό».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα ότι γι’ αυτόν ισχυρή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι αυτοδύναμη. Σε αυτό κάνει επίσης πολύ μεγάλο λάθος και θα έπρεπε και σε αυτό να έχει μάθει κάτι από τον πατέρα του, διότι ο πατέρας του είχε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη με ισχνή πλειοψηφία, η οποία ήταν καταστροφική για τη χώρα και οδήγησε την οικονομία σε μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι δυνατή μια κυβέρνηση η οποία έχει 151 βουλευτές. Δυνατή είναι μια κυβέρνηση που έχει καθαρή ατζέντα, την οποία την υποστηρίζουν όλοι οι βουλευτές και όσο περισσότεροι είναι τόσο το καλύτερο. Άρα λοιπόν το να στηρίξουμε εμείς έναν πρωθυπουργό που δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν πιστεύει στη σύνθεση, δεν πιστεύει αύριο ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση από συνεργασίες, δεν έχει κανένα νόημα», απάντησε ο κ. Γερουλάνος.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Η Νέα Δημοκρατία ζητά αυτοδυναμία άρα μιλά αυτομάτως για δεύτερες κάλπες. Ζητά όμως και ισχυρό ποσοστό και ξεκάθαρη διαφορά από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς προχθές για τη διερευνητική εντολή απάντησε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του όταν έρθει η ώρα. Και την ίδια στιγμή μένει αναπάντητο το αν υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτες εκλογές. Με βάση όλα αυτά, μήπως λοιπόν το δίλημμα που θέτετε και εσείς οδηγεί σε περιπέτειες, όπως κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει. Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε: «Αντιθέτως, εμείς τι λέμε λέμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό ότι μόνη πρόταση για κυβέρνηση στον τόπο είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άλλο είναι μια πρόταση από ετερόκλητα σχήματα. Προφανέστατα όμως, γιατί λέμε ότι θέλουμε στις πρώτες εκλογές, στις εκλογές στις 21 Μαΐου, που για μας είναι οι μοναδικές εκλογές αυτές μιλάμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, γιατί προφανώς βάσει των ποσοστών που θα πάρουν τα κόμματα αυτομάτως προσαρμόζεται και η στρατηγική του κάθε κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγου χάρη έχει πει ότι αν δεν είναι πρώτο κόμμα δεν θα πάει να σχηματίσει κυβέρνηση, άρα αυτομάτως φαντάζομαι δεν θα πάρει και τη διερευνητική εντολή. Όταν λέει κάτι τέτοιο προεκλογικά.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θέλει τον πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς λέμε θέλουμε αυτοδυναμία. Με βάση το ποσοστό που θα πάρουμε στις 21 Μαΐου θα φανεί κατά πόσο το δίλημμα που θέτουμε στον ελληνικό λαό, το ακούει ο ελληνικός λαός και προφανώς το ποσοστό που θα μας δώσει και τη διαφορά που θα μας δώσει, που ευελπιστούμε ότι θα είναι ξεκάθαρη νίκη, αυτομάτως θα δημιουργήσει και τις συνθήκες για την επόμενη μέρα».

Την παρέμβαση του έκανε ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος είπε στον κ. Πλέυρη: «Ακούω αυτά που λέω και κάποιες πλευρές και καταλαβαίνω ότι και εκείνοι θα θέλανε κάτω από ορισμένες συνθήκες να κάνουν μια συνεργασία. Ακούω όμως ένα πρόγραμμα το οποίο η μεγάλη σας περηφάνια είναι ότι το έχει οριστικοποιήσει. Ο κύριος Στουρνάρας λέει ότι δεν βγαίνει όπως το έχετε μετρήσει ήδη.

Το δικό μου το ερώτημα είναι λογιστική είναι η πολιτική για σας; Δηλαδή το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να βγαίνουν τα νούμερα ή έχετε κάποιο όραμα για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα; Διότι αν έχετε ένα όραμα να κάτσουμε να το συζητήσουμε εμείς, αυτό που βλέπουμε είναι λογιστικές εγγραφές οι οποίες λειτουργούν για να φέρουν πολύ μεγαλύτερη ανισότητα στη χώρα και να ενισχύσουν αυτούς που ήδη έχουν».

Ο κ. Πλεύρης απάντησε πως: «Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μάλιστα συγκρίνονται δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει και δύο πρωθυπουργοί, που έχουν κυβερνήσει. Αυτό είχαμε να το δούμε από το ’93. Άρα αυτή τη στιγμή για εμάς είναι πολύ σημαντικό και επιδιώκουμε τη σύγκριση. Θεωρούμε ότι διαχειριζόμενοι τρεις κρίσεις έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο, θετικό ισοζύγιο και στη μείωση των φόρων, θετικό ισοζύγιο και στην αύξηση των μισθών, θετικό ισοζύγιο και στη στήριξη της κοινωνίας σε όλες αυτές τις κρίσεις.

Προφανώς είμαστε μια κυβέρνηση η οποία κάναμε και λάθη, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι από αυτή τη διακυβέρνηση έχουμε ένα ξεκάθαρο θετικό ισοζύγιο. Τι ερχόμαστε λοιπόν και λέμε στον ελληνικό λαό. Ότι αυτά τα οποία έχουμε πετύχει θέλουμε να να να συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση, να πάμε τη χώρα σε μια πραγματική καλύτερη ανάπτυξη. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Ο κίνδυνος είναι να μην επιλέξει ο ελληνικός λαός με βάσει του συστήματος το οποίο υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει θετικό ισοζύγιο κάνοντας λάθη και να δημιουργηθεί μια λάθος κυβέρνηση. Γιατί τα ετερόκλητα σχήματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οτιδήποτε άλλο μαζί με ανοχή, με συγχωρείτε, είναι μια λάθος κυβέρνηση.»

Ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη έκανε και ο κ. Τζανακόπουλος: «Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Πλεύρη και επειδή δεν έχει αναφερθεί καθόλου στη σημερινή συζήτηση για το ζήτημα των Τεμπών, ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Πλεύρη αν θεωρεί ότι εγγράφεται στο θετικό, αν θέλετε ισοζύγιο της κυβέρνησης η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι συμπεριφορές των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι κινητοποιούνται και ζητούν δικαστική δικαίωση, είναι συμπεριφορές που είναι αδικαιολόγητες με δεδομένο τον πόνο αυτών των ανθρώπων που γυρίζουν στο σπίτι τους και δεν βρίσκουν εκεί τα παιδιά τους».

Ο κ. Πλεύρης είπε: «Αυτή η κοπτοραπτική που έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγελθεί και από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, τον κύριο Χατζηνικολάου που έκανε την ερώτηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται καθαρά στις απεργιακές απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί. Πάμε να δούμε όμως τι έγινε.

Εγώ είχα δυστυχώς το βαρύ ρόλο να είμαι πρώτος υπουργός που βρέθηκα στο σημείο με εντολή του πρωθυπουργού και μάλιστα με δική μου επιλογή ήμουνα μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας που άνοιξε και έβλεπα και αντίκριζα τους συγγενείς και τους ανακοίνωναν δυστυχώς το τι είχε γίνει, ενώ ανοίξαμε και ένα νοσοκομείο και στείλαμε το ΕΚΑΒ προκειμένου να συμπαρασταθούμε στους τραυματίες. Αντίστοιχα και ο πρωθυπουργός ήρθε είδε αυτούς τους ανθρώπους και για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ιστορίας το δικό μας σύστημα νομοθετήσαμε, όπου δίνουμε απευθείας αποζημιώσεις στους ανθρώπους και μπορούν να κινηθούν νομικά και μάλιστα οι αποφάσεις που θα βγουν θα είναι άμεσα εκτελεστές.

Αντίθετα στο Μάτι ακόμα σήμερα, οι συγγενείς προσπαθούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις. Οι συμπεριφορές μας κρίνονται και ο πρωθυπουργός στηρίζει απόλυτα τις οικογένειες των θυμάτων και δεν κάνει ταξίδια με κότερα μετά την τραγωδία.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ερώτηση προς τον κ. Τζανακόπουλο σχετικά με το αν βγουν πρώτο κόμμα και είναι κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, θα μείνουν σε αυτή τη θέση και θα επιδιώξουν να κυβερνήσουν μόνοι στις εκλογές.

«Λίγο πριν ξεκινήσω να απαντάω στην ερώτησή σας, επιτρέψτε μου να πω για την τελευταία αποστροφή του κυρίου Πλεύρη που μίλησε για διακοπές του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι μάλλον ειρωνικό ο υπουργός που έχει πρωθυπουργό και πολιτικό προϊστάμενο τον Happy Traveler να κάνει αναφορές σε διακοπές άλλων πολιτικών αρχηγών.

Τώρα σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες και αυτά τα σενάρια νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει εξαντληθεί. Εμείς έχουμε ένα πράγμα και μόνο στο μυαλό μας. Για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αποκτήσει η χώρα προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση προϋποτίθεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και κανένα άλλο σενάριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πολιτικό μας σχεδιασμό.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίσουμε τις εκλογές στις 21 Μάη και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο και θα διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να συγκλίνουμε προγραμματικά με το ΠΑΣΟΚ και να φτιάξουμε μια πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και την ίδια στιγμή θα επιλύσει και θα ανακουφίσει τα προβλήματα των πολιτών.

Αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και χάσει τις εκλογές και υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το οποίο θα υπάρξει θα είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και η διαμόρφωση προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης με τα χαρακτηριστικά τα οποία έχω προσπαθήσει να σας αναπτύξω καθ όλη τη διάρκεια αυτής της κουβέντας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ηγέτη, έχει τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό, πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος πήρε το κόμμα από το 3% και το έκανε κυβέρνηση της χώρας. Το εμπέδωσε ως αξιωματική αντιπολίτευση και το εμπέδωσε ως έναν από τους δύο μεγάλους πόλους του ελληνικού πολιτικού συστήματος που εκφράζει ακριβώς την αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της χώρας. Με αυτή την έννοια, όλα αυτά τα σενάρια τα οποία ενδεχομένως διακινούνται, δεν αφορούν ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά εμένα, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την προεκλογική περίοδο, όταν η προοδευτική διακυβέρνηση για την οποία μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε σε όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά και τελικά κατέληξαν σήμερα να συζητάνε μόνο για έναν συνομιλητή, το ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Θα σας πω τι άλλαξε. Το ΚΚΕ δυστυχώς επιμένει σε μια λογική πολιτικό αναχωρητισμό. Δηλαδή δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, αλλά αυτό θα το δούμε και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, καθώς επιμένει να αναζητά τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού λαού και να την παραπέμπει στη Δευτέρα Παρουσία.

Δευτερευόντως, ο κύριος Βαρουφάκης επέλεξε να ανοίξει θέματα με όλα αυτά τα σχέδια Δήμητρα, τα οποία έχει ανακοινώσει που στην πραγματικότητα λειτουργούν ως χορηγοί στη Νέα Δημοκρατία για να επαναφέρει την κατατρομοκράτηση και αυτή την προπαγάνδα που σκοπεύει να προκαλέσει φόβο στους Έλληνες πολίτες και φόβο, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν πατάει σε κανένα, δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα με την έννοια ότι το θέμα του νομίσματος ούτε υπήρξε ποτέ στη χώρα, ούτε πρόκειται να ξαναϋπάρξει.

Αυτό λοιπόν που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι με δεδομένο αυτό οι βασικοί συνεργάτες που θα μπορούσαν να φτιάξουν μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό θα κριθεί τελικά και από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών τη Δευτέρα που ξημερώνει είναι μια άλλη μέρα».

Τέλος, ο κ. Γερουλάνος απάντησε σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. «Πρώτα θα σας πω ότι οι 151 λέει ότι είναι αδύναμη όταν δεν έχει μια ατζέντα στην οποία συμφωνούν όλοι οι βουλευτές, ότι είναι πάρα πολύ εύκολο όταν δεν υπάρχει όραμα και σήμερα δεν ακούσαμε τουλάχιστον ένα όραμα από ένα κόμμα που λέει ότι εγώ θέλω να κυβερνήσω αυτοδύναμα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να χωρίσει, ακόμα και εσωτερικά το κόμμα με διαφορετικές διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα θέμα.

Αντίθετα, ακόμα και 151 ή 160 βουλευτές, οι οποίοι όμως είναι ταγμένοι στο να κάνουν τις πραγματικές αλλαγές που θέλει ο τόπος που έχουν προσυμφωνήσει τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει και δουλεύουν μαζί στο να αλλάξει, είναι πολύ πιο ισχυρή η κυβέρνηση και μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερο καλό στον τόπο. Το λέω αυτό διότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει ισχύ, σημαίνει απλώς ανέλεγκτη εξουσία όπως είπα πριν», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος