Εγκρίνεται η δόση των 7,5 δισ. € – Ο Γ. Στουρνάρας για οφέλη, waiver και πλεόνασμα (video)

Μια επίπονη διαδικασία πολλών μηνών παίρνει την Πέμπτη τέλος, καθώς στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. Άμεσα οφέλη από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, ωστόσο, βάζει αστερίσκους στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που υπέβαλε στη Βουλή.

Περίπου έξι μήνες μετά την τελευταία εκταμίευση δόσης προς τη χώρα μας, το Eurogoup και ο ESM ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, σφραγίζοντας το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με την αποδέσμευση 7,5 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρήματα που είχε πάρει η Ελλάδα από το πρόγραμμα ήταν περίπου 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2015. Τώρα, τα χρήματα της δόσης είναι απαραίτητα για να πληρωθούν 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο, 900 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ Ιούλιο και Σεπτέμβριο και 700 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

“Θα είναι ένα σύντομο Eurogroup χωρίς συζήτηση για την Ελλάδα. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι ομαλή, χωρίς εκπλήξεις”, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, κάλεσε την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο Euronews, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα τελειώνουν και τώρα ξεκινά η αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης. Απέρριψε, παράλληλα, τα επιχειρήματα όσων ζητούν επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.

Να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018, αντί για 3,5% που προβλέπει η περσινή συμφωνία, ζητά ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας καλεί τους Ευρωπαίους να αναλάβουν πιο γρήγορες και πιο ξεκάθαρες δράσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ προαναγγέλλει σημαντικές αποφάσεις από την ευρωτράπεζα σχετικά με την επιστροφή του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν ριζικά το χρέος σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία η οποία θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και σε ετήσια βάση θα κλείσει φέτος με οριακή ύφεση 0,3%. Ωστόσο, τονίζεται ότι εξακολουθούν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάκαμψη, όπως είναι η υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων, η τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και η εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που χρωστούν στο Κράτος φυσικά και νομικά πρόσωπα, μόλις τα 15 δισ. είναι υπαρκτές οφειλές που θεωρούνται εισπράξιμες, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν είτε πτωχευμένες εταιρίες περασμένων δεκαετιών, είτε φορολογούμενους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλοςε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος