ΕΦΚΑ: Ξεκίνησαν τα ραντεβού ασφαλισμένων με ιδιώτες για έκδοση συντάξεων – Ποια επιδόματα πληρώνονται (video)

Mε τη συνδρομή 179 ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών και φοροτεχνικών ξεκίνησε η ηλεκτρονική διαδικασία του e-ΕΦΚΑ για απονομή, μέσω Διαδικτύου, συντάξεων. Ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς θα γίνεται η σχετική διαδικασία.

«Εντός δύο μηνών, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση. Αν δεν υπογραφεί από τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ εντός δύο μηνών, με την υπογραφή του δικηγόρου ή του λογιστή η σύνταξη εκδίδεται και προχωρά στην απονομή συντάξεων», δήλωσε ο κ. Τσάπαλος ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και νέων συντάξεων με υποβολή από 15/11/2021.

«Το μέτρο αυτό καλύπτει το 75% του συνόλου των νέων αιτημάτων συνταξιοδότησης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Η ευθύνη απονομής σύνταξης ακολουθεί τους ιδιώτες και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για χρόνια».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν αγκαλιάσει το νέο αυτό σύστημα απονομής συνταξιοδότησης.

Τι γίνεται με την διαδοχική ασφάλιση

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ιδιώτες μπορούν να εκδώσουν συντάξεις ασφαλισμένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση διευκρίνισε ότι αυτές τις συντάξεις τις εκδίδουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. «Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης στο λεγόμενο “Πράσινο Κτίριο” στη Λ. Κηφισίας. Εκεί έχει στηθεί και ο πύργος ελέγχου, το κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης του συνόλου των συντάξεων. Έχουν επιταχυνθεί πάρα πολύ οι εκδώσεις αυτών των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης».

Ενδεικτικά, όπως είπε σε ορισμένες περιοχές όπως η Κρήτη έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απονομής των συντάξεων.

ΕΦΚΑ: Ξεκίνησαν τα ραντεβού ασφαλισμένων με ιδιώτες για έκδοση συντάξεων – Ποια επιδόματα πληρώνονται (video)

Χιλιάδες οι υποθέσεις των εκκρεμών συντάξεων

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις προ του 2019 μέχρι το τέλος του 2021 και να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα αυτό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου υπάρχουν:

  • Συνολικά 120 χιλιάδες εκκρεμείς κύριες συντάξεις
  • Από τις 120.000, οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες (καθυστέρηση άνω 90 ημερών)
  • Από τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, οι 50.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν προκαταβολή ή προσωρινή σύνταξη, ενώ οι υπόλοιπες 40.000 αιτήσεις έχουν πρόβλημα με χρέη.

Με βάση τα στοιχεία του, που παρουσιάζει ο e-ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς συντάξεις κυμαίνονται σε περίπου 120.000, με τις ληξιπρόθεσμες να έχουν πέσει κάτω από περίπου 90.000. Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, στόχος είναι, εντός του επόμενου τριμήνου, να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς προ του 2019 και μετά.

Στο μεταξύ, σε πλήρη λειτουργία τέθηκε ο Ενιαίος Αριθμός Επικοινωνίας Πολιτών (1555) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι πλέον 15 δευτερόλεπτα από 15 λεπτά, ενώ οι πολίτες καλούν σε έναν ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό και όχι σε 7 διάσπαρτα τηλεφωνικά κέντρα που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, τώρα οι πολίτες δεν χρεώνονται για την κλήση, ενώ πριν από το 1555 πλήρωναν ποσά ανάλογα με τις χρεώσεις του κάθε παρόχου, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί 24 ώρες όλες τις ημέρες της εβδομάδας εν αντιθέσει με το περιορισμένο ωράριο που ίσχυε.

Τι πληρώνεται την τρέχουσα εβδομάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, μέχρι την Παρασκευή 19/11 θα πραγματοποιηθούν τακτικές πληρωμές 12,7 εκατ. ευρώ σε 24.291 δικαιούχους επιδομάτων μητρότητας, κυοφορίας, ασθένειας, ατυχήματος και εξόδων κηδείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος