ΕΕ – Κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται εκτάκτως στο Παρίσι με θέμα το φάσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μετά τη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων έγινε γνωστό ότι το πακέτο, που πρότεινε η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ, περιλαμβάνει την απαγόρευση του εμπορίου ρωσικών κρατικών ομολόγων στην ευρωπαΙκή αγορά, κυρώσεις σε αρκετές εκατοντάδες βουλευτές της Δούμα που ψήφισαν υπέρ των χθεσινών διαταγμάτων Πούτιν, καθώς και σε εταιρείες και τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων υπέρ των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ». Το έκτακτο, άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ξεκινά στις 5μ.μ. και θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σήμερα το πρωί εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το κείμενο και σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε.  Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε και εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Παράνομες και μη αποδεκτές χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισελ σε tweet του. Ο κ. Μισέλ τόνισε ότι η Ένωση παραμένει ενωμένη στηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι σήμερα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Προηγήθηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για την συζήτηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τονίστηκε η «αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας». Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση αργά το απόγευμα.

Συγκεκεριμένα, σε ανάρτησή της στο τουίτερ η Γαλλική Προεδρία αναφέρει: «-Ενότητα στη θέση της ΕΕ ως αντίδραση στις ρωσικές αποφάσεις.- Αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας και συναίνεση για γρήγορο χρονοδιάγραμμα.

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι θα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη , είναι άλλη μια «ξεκάθαρη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της», τονίζει σε ανάρτησή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρίσι: Να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες

Η Γαλλία καταδικάζει την αναγνώριση του Ντομπάςς από την Ρωσία και ζητάει ευρωπαϊκές κυρώσεις. Παράλληλα όμως επιθυμεί να συνεχίσει τη διπλωματική προσπάθεια και όπως επισημαίνεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας στο Παρίσι την Παρασκευή δεν έχει ακυρωθεί προς το παρόν.

Σε ανάρτησή του ο Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνει: «Αναγνωρίζοντας τις αποσχιθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμέυσεις της και βλάπτει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Καταδικάζω αυτή την απόφαση. Ζήτησα επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαικές κυρώσεις»

Λονδίνο: Δρομολογούνται άμεσα κυρώσεις

Το Λονδίνο δια της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει σήμερα Τρίτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατηγορώντας τη Μόσχα πως επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου.

Αξιωματούχος ΕΕ.: Στις επιλογές και οι περιορισμένες κυρώσεις

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούν περιορισμένες κυρώσεις, ενώ άλλα μιλούν για όλο το φάσμα των κυρώσεων που συζητήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πρώτες κυρώσεις ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτο-αποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, απόφαση που σύμφωνα με το Κρεμλίνο γνωστοποιήθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποδείξει ότι δεν μιλάει μόνο για κυρώσεις, αλλά προχωρά επίσης στην εφαρμογή τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες.

Reuters: Γιατί δεν ενεργοποιούνται ευρύτερες κυρώσεις 

Αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε πάντως στο Reuters ότι η απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατεύματα που ονόμασε ειρηνευτικά σε αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, δεν συνιστούν περαιτέρω εισβολή που θα ενεργοποιούσε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος αναμένει ανά πάσα στιγμή μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

“STOP” σε αμερικανικές επενδύσεις στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφει Διάταγμα που απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς και από την περιοχή του Ντονμπάς, στον απόηχο της χθεσινής κοινής δήλωσης  Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν, ότι η πρόκληση της Μόσχας «θα απαντηθεί».

Σε ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία ανέφερε πως οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε συνομιλίες που είχαν συμφώνησαν πως η κίνηση Πούτιν δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη γραμμή κρούσης μεταξύ ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών παραμένει χαοτική με επιθέσεις εκατέρωθεν. Χθες οι αυτονομιστές είχαν αναφέρει το θάνατο δύο αμάχων, σήμερα οι Ουκρανοί.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος