EE – Coreper: Ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του ΕΚ για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό

Σήμερα (8/2), οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023 αναφορικά με το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο.

Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση

Οι πέντε νόμοι της ΕΕ του συμφώνου αφορούν όλα τα στάδια διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης.

Η ενημέρωση του κανονισμού Eurodac (η βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ) θα καταστήσει δυνατή την καλύτερη αντιμετώπιση των παράτυπων μετακινήσεων και την παρακολούθηση των διαδρομών των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στόχος του κανονισμού ελέγχου είναι να ενισχύσει τους ελέγχους προσώπων στα εξωτερικά σύνορα. Εξασφαλίζει επίσης γρήγορη αναγνώριση της σωστής διαδικασίας –όπως επιστροφή στη χώρα καταγωγής του ή έναρξη διαδικασίας ασύλου– όταν ένα άτομο εισέρχεται στην ΕΕ χωρίς να πληροί τις σωστές προϋποθέσεις εισόδου.

Ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου θεσπίζει μια κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη όταν οι άνθρωποι αναζητούν διεθνή προστασία. Εξορθολογίζει τις διαδικαστικές ρυθμίσεις και θέτει πρότυπα για τα δικαιώματα του αιτούντος άσυλο. Εισάγει μια υποχρεωτική διαδικασία στα σύνορα, με στόχο να αξιολογηθεί γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εάν οι αιτήσεις για άσυλο είναι αβάσιμες ή απαράδεκτες.

Ο κανονισμός διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης (AMMR) θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό του Δουβλίνου. Καθορίζει κανόνες που καθορίζουν ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου. Για να εξισορροπηθεί το τρέχον σύστημα σύμφωνα με το οποίο μερικά κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων ασύλου, θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης. Οι νέοι κανόνες συνδυάζουν την υποχρεωτική αλληλεγγύη για την υποστήριξη των κρατών μελών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων στην επικράτειά τους με ευελιξία για τα κράτη μέλη όσον αφορά την επιλογή των συνεισφορών τους

Το πέμπτο σκέλος του Συμφώνου είναι ένας νέος νόμος που θεσπίζει ένα πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης. Θα εξουσιοδοτούνται να προσαρμόζουν ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα σχετικά με την καταχώριση των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι χώρες θα μπορούν να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και υποστήριξης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Συνθήκες υποδοχής, πιστοποίηση και επανεγκατάσταση

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι επίσης τρεις νόμους για το άσυλο και τη μετανάστευση για τους οποίους το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο είχαν ήδη καταλήξει σε συμφωνία το 2022. Αυτοί οι τρεις νόμοι περιλαμβάνουν αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, επικαιροποίηση του κανονισμού περί προσόντων και κανονισμό για τη θέσπιση πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση.

Εγκρίθηκε επίσης ένας κανονισμός για τα σύνορα επιστροφής που επιτρέπει στο σύμφωνο να εφαρμόζεται σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικούς κανόνες Σένγκεν.

Επόμενα βήματα

Οι νόμοι που εγκρίθηκαν σήμερα θα πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ιστορικό

Ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, ο κανονισμός διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης, ο κανονισμός Eurodac, ο έλεγχος και ο κανονισμός κρίσεων αποτελούν στοιχεία του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο πρότεινε η Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2020.

Η οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής, ο κανονισμός για τα προσόντα και το πλαίσιο επανεγκατάστασης της ΕΕ προτάθηκαν το 2016.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος