Ε. Ζεμενίδης στο Πρώτο: Δεν αντέχει πόλεμο με την Ελλάδα ο κ. Ερντογάν- Καμία πιθανότητα να πάρει τα F-16 η Τουρκία χωρίς αλλαγή πολιτικής (audio)

«Δεν θέλει πόλεμο ο κ. Ερντογάν, είναι μεγάλο ρίσκο για αυτόν» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με το Θάνο Σιαφάκα, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης.

«Άτομο που έχει τέτοια οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντέξει ούτε μια βδομάδα κυρώσεις. Πέφτει η λίρα κάθε μέρα, δεν είναι σίγουρος πως θα βγει ο πόλεμος. Ο Ερντογάν θέλει να φτάσει η κλιμάκωση σε ένα επίπεδο, να φοβάται η Αμερική και η Ευρώπη για έναν πόλεμο μέσα στο ΝΑΤΟ και να μεσολαβήσει η Αμερική, να του προσφέρει κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν θέλει να σταματήσει η Αμερική να επενδύει στην Αλεξανδρούπολη» σχολίασε ο κ. Ζεμενίδης.

«Στον πόλεμο δεν κερδίζει κανένας. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Αρμενία ούτε Συρία ούτε Λιβύη. Το είδαμε και το 2020 στο Αιγαίο και στον Έβρο ότι η Ελλάδα δεν έχασε τίποτα, ούτε τους άφησε. Η Τουρκία θα ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει το 2020 γκρίζες ζώνες και δεν το κατάφερε. Η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ό,τι ήταν το 2020 και στις ένοπλες δυνάμεις και διπλωματικά. Η διασπορά της είναι έτοιμη, οι πρεσβείες της είναι έτοιμες. Ο Ερντογάν έχει πιο πολλά να ρισκάρει», επισήμανε ο κ. Ζεμενίδης.

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ.Ζεμενίδης δήλωσε «το ατύχημα πρώτα από όλα φοβάμαι. Τα αλλά νομίζω και οι Τούρκοι ότι παιχνίδι παίζουν πάνε μέχρι την κόκκινη γραμμή και γυρνούν πίσω. Η πιθανότητα για ατύχημα κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερη. Πολλά αεροπλάνα είναι στο Αιγαίο και πρέπει να το φοβόμαστε αυτό και να είμαστε και έτοιμοι για το τι θα κάνουμε αν γίνει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό πρέπει κάπως να δημιουργήσουμε και μια επαφή στρατό με στρατό»

Σε σχετική ερώτηση για το τι πιθανότητες έχει η Τουρκία να πάρει τα F-16 ή να αναβαθμίσει τα δικά της από τις ΗΠΑ ο κ. Ζεμενίδης απάντησε «Χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα. Ίσως η Τουρκία θέλει να αλλάξει πολιτική ,που τους έχουμε δει και στο παρελθόν να το κάνουν αυτό. Ο κύριος Ερντογάν θέλει να κρατήσει τη θέση του αν τον ωφελεί για οικονομικούς λόγους. Για πολιτικούς λόγους θα το δούμε να αλλάξει πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο άνθρωπος έχει γίνει πρόεδρος ή πρωθυπουργός για 20 χρόνια στη χώρα του», ανέφερε ο κ. Ζεμενίδης

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία ή από κάπου αλλού ο κ. Ζεμενίδης επισήμανε ότι αυτό είναι μία πιθανότητα, αλλά και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα οικονομικό πρόβλημα για τον ίδιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικάνικης Ηγεσίας τόνισε ότι το γεγονός πως όλοι στην Αμερική τον θεωρούν υπεύθυνο για την κλιμάκωση στο Αιγαίο αποκλείει το να μεσολαβήσει η Αμερική υπέρ της Τουρκίας και να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, ενώ στο ενδεχόμενο οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να επηρεάσουν τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Ζεμενίδης δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό.

Σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας ο κ. Ζεμενίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα μέχρι εκεί που μπορεί να κάνει συμφωνία χωρίς να δημιουργήσει κλιμάκωση το έκανε. «Είδαμε τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Κανένας δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, εκτός από την Τουρκία» προσέθεσε.

Τέλος, ο κ. Ζεμενίδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα διαθέσιμη για διάλογο και πως ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν αυτός που έπαψε τον διάλογο, για πολιτικούς λόγους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος