Ε. Βαρδουλάκης στο Πρώτο για ευρωεκλογές: Αναμένεται αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων όσο πλησιάζουμε προς αυτές (audio)

Για το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται μετά και από τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή, τις συνεχιζόμενες εξελίξεις γύρω από το θέμα των Τεμπών, αλλά και για διάφορα άλλα ζητήματα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικών Ερευνών, με πυκνή αρθρογραφία στον Τύπο και συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο, Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, αναφερόμενος στη χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης στους Βουλευτές των Σπαρτιατών για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος αλλά και για το τι επιπτώσεις θα έχει μια απόφαση καταδικαστική για τους Σπαρτιάτες στην περίπτωση που συνοδευθεί με την ανάγκη επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες που θα μείνουν κενές έδρες και όχι με μια αυτόματη κατανομή των εδρών κτλ, ο κ. Βαρδουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά το εξής «καταλαβαίνετε ότι τα δύο ενδεχόμενα τα οποία παραθέσαμε, δηλαδή είτε η αναλογική κατανομή των εδρών είτε η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες εκείνες, δημιουργούν από μόνα τους μια απολύτως διαφορετική κατάσταση σε κάθε ενδεχόμενο. Οπότε καλύτερα να το αφήσουμε αυτό το θέμα να το εξετάσουμε όταν έχουμε την απόφαση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι οι επαναληπτικές εκλογές σε αυτές τις περιφέρειες-γιατί οι Σπαρτιάτες δεν είχαν κατεβάσει ψηφοδέλτιο Επικρατείας-θα είναι μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες (…). Θα το δούμε αυτό το θέμα. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε αυτή τη στιγμή κάποιο σχόλιο πριν έχουμε την απόφαση και πριν έχουμε το σκεπτικό της».

Ερωτηθείς, έπειτα και για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μάλιστα ξεκινάει σήμερα αλλά και για την πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας, όπου η Νέα Δημοκρατία παρουσιάστηκε ανάδελφη με συσπείρωση εναντίον της των δυνάμεων και εξ αριστερών και εκ δεξιών της και αν αυτό λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να την αποδυναμώνει ως κόμμα και να διεγείρει κάποιες εσωτερικές τριβές ή αντίθετα να ενισχύει τη συσπείρωση της, την οποία ενισχύει κάπως παραπάνω και το συνέδριό της, ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης επισήμανε το εξής «νομίζω ότι είναι σύνηθες η κυβέρνηση να αντι-συσπειρώνει απέναντί της όλα τα κόμματα. Σπανίως έχουμε δει εκλεκτικές ή επιλεκτικές συμμαχίες εντός του Κοινοβουλίου. Τα κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση δουλειά τους είναι να υπερψηφίζουν τις προτάσεις μομφής, διότι αν ένα κόμμα δεν υπερψηφίσει μια πρόταση δυσπιστίας, αυτομάτως γίνεται συγκυβερνών κόμμα και μάλιστα δεδομένου ότι έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση δεν νομίζω ότι υπήρχε πιθανότητα να έχουμε μια διαφορετική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πιστεύω ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία, δηλαδή οι τάξεις ψηφοφόρων, θα επηρεαστούν τόσο πολύ από τις κινήσεις τακτικής που γίνονται μέσα στο κοινοβούλιο και από τον ανταγωνισμό των αντιπολιτευτικών κομμάτων μεταξύ τους».

«Η Νέα Δημοκρατία από αυτή την ιστορία είχε και κέρδη, είχε και ζημίες. Η ζημιά είναι ότι ανέβηκαν ψηλά στην πολιτική ατζέντα κάποια ζητήματα τα οποία προκαλούν φθορά στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε στο τέλος της συζήτησης με το δημοσιογράφο συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «διότι, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς οι οποίοι έχουν γίνει έως τώρα. Από την άλλη όμως, της έδωσε τη δυνατότητα να πει το δικό της αφήγημα, το οποίο είναι πάντα πολύ ευκολότερο να το πει στη Βουλή μιλώντας με τους αντιπάλους, παρά να το πεις όταν έχεις απέναντί σου είτε συγγενή θυμάτων στην περίπτωση των Τεμπών, είτε πολίτες σε άλλες περιπτώσεις. Και φυσικά δημιουργεί και κάποια αντανακλαστικά, κάποιες αντι-συσπειρώσεις. Νομίζω ότι οι τάσεις των επόμενων ημερών-επειδή είναι πρόσφατα τα γεγονότα δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμα στην πληρότητά τους- θα δείξει τι από τα δύο υπερισχύει. Η λογική πάντως λέει ότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα θα εμφανίζουν μια μεγαλύτερη συσπείρωση, τουλάχιστον εάν περάσει η λογική ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι τελείως χαλαρές. Ο κόσμος ξέρει ότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση και ότι την επόμενη μέρα η κυβέρνηση θα υπάρχει. Το θέμα όμως είναι πόσο θα έχουν επηρεαστεί οι πολιτικές εξελίξεις από αυτό (…). Νομίζω ότι ένα σχετικό, πιο έντονο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί την τελευταία στιγμή ενδεχομένως να συμμαζέψει λίγο τα πράγματα σε σχέση με το πώς έχουμε αντιμετωπίσει κάποιες άλλες ευρωεκλογές στο παρελθόν, οι οποίες επειδή είχαν διεξαχθεί αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, δεν τις θυμάται πλέον και κανείς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος