Ε. Τέρπος στο Πρώτο: Η τρίτη δόση 100πλασιάζει τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Δέλτα (audio)

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Γιουχάν στους 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό είναι κατά 30%-40% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ομάδα του καθηγητή Αιματολογίας ΕΚΠΑ Ευάγγελου Τέρπου. «Παρακολουθούμε 302 υγειονομικούς εμβολιασμένους έως 67 ετών, από τους οποίους δύο που βγήκαν σε θετικοί στον ιό είχαν ήπια συμπτωματολογία, και αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,5%», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Τέρπος.

Μάλιστα ανέφερε αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης του Ισραήλ, από ξένη ερευνητική ομάδα, όπου σε 1500 εμβολιασμένους υγειονομικούς, μετά τους 6 μήνες μόνο 31 υγειονομικοί νόσησαν, ποσοστό δηλαδή 0,4%, ενώ κανείς από αυτούς δεν νόσησε σοβαρά.

«Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσοι νόσησαν, νόσησαν επειδή πήραν τον ιό από μη εμβολιασμένο άτομο του περιβάλλοντός τους, ενώ δεν την μετέδωσαν σε εμβολιασμένους συναδέλφους τους», υπογράμμισε ο κ. Τέρπος.

Γιατί μπορεί εμβολιασμένοι να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξήγησε ο κ. Τέρπος. «Μπορεί να είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι παρότι εμβολιασμένοι και υπάρχει και η κατηγορία των ατόμων που έχει περάσει ένας χρόνος τέτοιος που τα αντισώματα να πέφτουν. Εχουμε δει ότι μεταξύ των τριών και έξι μηνών έχουμε μια πτώση που είναι αρκετά γρήγορη, μεταξύ των 6 και 9 μηνών είναι αργή και μετά αρχίζει να φτάνει σε ένα πλατό, αλλά το θέμα είναι τι αντισώματα έχεις εκείνη την στιγμή που να σε προστατεύουν από τις μεταλλάξεις και ειδικά από την μετάλλαξη Δέλτα που μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή». Σε ένα ποσοστό περίπου 40%-50% των εμβολιασμένων σε ένα εξάμηνο και ιδίως μετά το εννεάμηνο του εμβολιασμού τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα δεν είναι τόσο έντονα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον κ. Τέρπο. «Επειδή δεν είναι εύκολο να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πολύ σωστά η κυβέρνηση έχει πει ότι μετά το 6μηνο πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση, για να φτάσουν τα αντισώματα το 90% έναντι της Γιουχάν και να αυξηθούν πάρα πολύ έναντι της Δέλτα. Πραγματικά, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι με την τρίτη δόση εκατονταπλασιάζονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Δέλτα».

Ο κ. Τέρπος αναφέρθηκε και σε στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Medicine, που έδειξε ότι 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ τα αντισώματα εξουδετερώνουν τον ιό της Γιουχάν σχεδόν σε όλους τους εμβολιασμένους, είναι περίπου 50% αυτοί που έχουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος