Ε. Πετράκης, πρωτοπρεσβύτερος στα Χανιά: Η παρουσία της γυναίκας στη διακονία της Εκκλησίας δεν είναι ξένη στην Ορθοδοξία

Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να θέσει σε αργία τον ιερέα Αλέξανδρο Καριώτογλου, εφημέριο στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, επειδή στη διάρκεια της λειτουργίας την Κυριακή της Πεντηκοστής έντυσε «παπαδάκια» δύο κορίτσια. Για το θέμα που έχει πυροδοτήσει έντονο διαλόγο στο δημόσιο λόγο μίλησε στην ΕΡΤ ο πρωτοπρεσβύτερος του Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, Ευτύχιος Πετράκης, ο οποίος είχε υιοθετήσει την πρακτική της μη διάκρισης του φύλου στα εκκλήσιαστικά μυστήρια.

«Ασφαλώς και δεν είναι νεωτερισμός» είπε για την κίνηση του προοδευτικού ιερέα στην Αττική που προκάλεσε την αντίδραση συντηρητικών κύκλων της Εκκλησίας. «Δεν πάμε να εισαγάγουμε καινά δαιμόνια στην Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια στα σχολεία έχει ατονήσει και η κατήχηση των παιδιών είναι έως λιγοστή έως ανύπαρκτη» δήλωσε στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά ο πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος τα περασμένα Χριστούγεννα είχε αναθέσει σε δύο μαθήτριες που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία το συγκεκριμένο ρόλο.

«Στο πλαίσιο των του εκκλησιασμού του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, και σε συνεννόηση με τον θεολόγο του σχολείου και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, τελέσαμε τέσσερις Θείες Λειτουργίες με την παρουσία 38 – 40 παιδιών στο μέσον του Ναού, ώστε τα παιδιά να βλέπουν τα τελούμενα» ανέφερε αποκαλύπτοντας ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ιερείς μετέφραζαν το κείμενο στη δημοτική για να είναι κατανοητό στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Πετράκης στην εκπομπή «Newsroom» η συμμετοχή των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, στη διακονία της Εκκλησίας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. «Η παρουσία της γυναίκας στη διακονία της Εκκλησίας δεν είναι ξένη προς την ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία υπήρχε ο θεσμός των διακονισσών που ήταν επιφορτισμένες με την κατήχηση των γυναικών, τη συμμετοχή τους στο μυστήριο του βαπτίσματος των γυναικών, ακόμα και της μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας στις γυναίκες».

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, ως επίρρωση των λόγων του, υπενθύμισε ότι στους κανόνες του Ιππόλυτου περιγράφονται με ποιο τρόπο οι γυναίκες θα μπουν στο Ιερό Βήμα, θα προσεγγίσουν την Αγία Τράπεζα και θα κοινωνήσουν Σώματος και Αίματος Χριστού.

«Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας η τιμή και η μνήμη της Αγίας Ολυμπιάδος, της Διακονίσσης, της οποίας ο Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος έγραψε ένα εκπληκτικό ποιητικό λόγο» σημείωσε ο κληρικός από την Κρήτη επισημαίνοντας ότι «δεν χωρεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο διαχωρισμός» του φύλου και ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του Θεού.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος