Ε. Αγαπηδάκη (Γ.Γ. Υπ. Υγείας) στο Πρώτο: Υποχρεωτικό το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού- Έχει 3 “εργαλεία” για την διευκόλυνση των γονέων (audio)

«Αφορά όλο τα παιδιά που βρίσκονται στην χώρα μας είτε έχουν ΑΜΚΑ, είτε έχουν ΠΑΑΥΠΑ είτε οποιοδήποτε άλλο μέσο, γιατί η ασφαλιστική ικανότητα δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό, το βασικό ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά» εξήγησε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σχετικά με τις δύο υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε λειτουργία από χθες για χρήση από τους γονείς, το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού είναι υποχρεωτικό, σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που το ορίζει και πλέον ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονται τα εμβόλια στην χώρα μας είναι αυτός. Εξάλλου ο παιδικός εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός. Κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο, ο γονέας έχοντας μαζί του το έγχαρτο βιβλιάριο εμβολιασμού, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, καθώς ο παιδίατρος περνάει τα παρελθόντα εμβόλια στο ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, το οποίο έχει μέσα τρία εργαλεία. Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Αγαπηδάκη, το ψηφιακό βιβλιάριο έχει το παιδιατρικό ιστορικό, όπου ο παιδίατρος μπορεί να καταχωρήσει ιατρικές παθήσεις, αγωγή, οτιδήποτε έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας του παιδιού, το παιδιατρικό βιβλιάριο εμβολιασμού και το ατομικό δελτίο υγείας το οποίο προσκομίζουν οι γονείς τον Σεπτέμβριο στα σχολεία για να μπορέσει το παιδί να φοιτήσει.

«Η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν διέθετε εθνικό αρχείο εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ουσιαστικά κάνουμε μια ουσιαστική συμπλήρωση του κενού, με έναν τρόπο που φέρνει την χώρα στο 2022. Επιπλέον διευκολύνει και τους γονείς, γιατί αν χαθεί το έγχαρτο βιβλιάριο υγείας, υπάρχει το ψηφιακό όπου μπορεί να βρει τα πάντα και επίσης είναι σημαντικό για την πολιτεία γιατί είναι σε θέση να γνωρίζει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού» σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται για την δημιουργία και άλλων εργαλείων που θα βοηθήσουν τους γονείς, όπως στο κομμάτι της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. «Επειδή στο παιδικό βιβλιάριο υγείας υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώνεται και το BMI του παιδιού, μπορούμε να γνωρίζουμε ποια παιδιά αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα και να παραπέμπουμε ψηφιακά πάντα, σε μια υπηρεσία που θα βοηθά τα παιδιά σε αυτό το κομμάτι, την υγιεινή διατροφή, την απώλεια βάρους, την άσκηση» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος