Δρ Ιωάννης Αργυρίου για το Άρτεμις 1: Πρώτα θα γίνουν όλα τα πειράματα στη Σελήνη και μετά θα πάμε στον Άρη

Array

Για τις νέες εντυπωσιακές εικόνες του Δία, μέσα από τον διαστημικό φακό του πανίσχυρου τηλεσκοπίου James Webb και την πολυαναμενόμενη αποστολή της ΝASA στη Σελήνη, μίλησε στην ΕΡΤ ο αστροφυσικός Δρ Ιωάννης Αργυρίου και ένας από τους δύο Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στο φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης του διαστήματος.

Μιλώντας για το τηλεσκόπιο της NASA που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το «αθέατο πρόσωπο» του μεγαλύτερου πλανήτη του γαλαξία Milky Way, του Δία, τόνισε ότι μπορούσε να δούμε τμήματα του πλανήτη με μεγάλη ακρίβεια.

«Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί οι πόλοι του Δία. Μπορείς να δεις με τις υπέρυθρες τις ενέργειες στις οποίες αντιδρούν τα σωματίδια όταν χτυπάνε στους πόλους και παράγουν αυτή την μπλε ραδιενέργεια», δήλωσε ο κ. Αργυρίου.

Δρ Ιωάννης Αργυρίου για το Άρτεμις 1: Πρώτα θα γίνουν όλα τα πειράματα στη Σελήνη και μετά θα πάμε στον Άρη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (Τζέιμς Γουέμπ) προηγουμένως γνωστό ως Διαστημικό Τηλεσκόπιο Νέας Γενιάς, αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων.

Άρτεμις 1: Προορισμός Σελήνη

Ο Δρ Ιωάννης Αργυρίου αναφέρθηκε και στην αναβολή της ιστορικής αποστολής Άρτεμις 1 στη Σελήνη που όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» οφείλεται σε μια αλληλουχία γεγονότων: «Την προκαθορισμένη ημέρα της εκτόξευσης στις 29/8 χτύπησαν δύο κεραυνοί τον πύργο στον οποίο ήταν το διαστημόπλοιο. Ύστερα, υπήρχε το πρόβλημα με τη διαρροή υδρογόνου από τη βαλβίδα εξαερισμού και επιπλέον η θερμοκρασία ενός από τους τέσσερις κινητήρες δεν ήταν αρκετά υψηλή σύμφωνα με τις προδιαγραφές».

Και όπως είπε ο 29χρονος επιστήμονας «με την αποστολή Αρτεμις 1 θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους πάλι στη Σελήνη και μετά στον Άρη».

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου οι επιστήμονες της NASA μπορούν να «τεστάρουν» στη Σελήνη τεχνολογίες που έχουν εφευρεθεί από το 1972 έως σήμερα. «Πρώτα θα γίνουν όλα τα πειράματα στη Σελήνη και μετά θα πάμε στον Άρη» δήλωσε ο Έλληνας αστροφυσικός για το πολυαναμενόμενο ταξίδι στη Σελήνη.

Μετά από 53 χρόνια από την προσελήνωση της αποστολής Apollo 11 στις 20 Ιουλίου 1969, το πρόγραμμα «Artemis 1» σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης.

Οι αξιωματούχοι της NASA, που έχουν προγραμματίσει την νέα ημερομηνία εκτόξευσης για τις 3 Σεπτεμβρίου, έχουν τονίσει ότι πρόκειται για μια δοκιμαστική αποστολή γνωστή για να δουν πώς θα συμπεριφερθεί η κάψουλα πριν επανδρωθεί με αστροναύτες.

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Artemis 2» γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 ή το 2026 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος