Δημοσθένης Σαρηγιάννης: “Τα tests δεν προστατεύουν από τον ιό-Το πιο έξυπνο είναι να εμβολιαστείς”

Array

Έκκληση σε όσους είναι ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον κορονοϊό, να εμβολιαστούν, απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3. “Εάν οι αμφιβολίες ορισμένων ευσταθούσαν, τότε  τα μοντέλα που βασίζονται σε μαθηματικές εξισώσεις θα αποτύγχαναν οικτρά.  Άλλωστε, τα μοντέλα είχαν προβλέψει σωστά τόσο την αποκλιμάκωση της πανδημίας  τον Μάιο με Ιούνιο όσο και την επανάκαμψή της με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ”, τόνισε ο καθηγητής. “‘Εχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεταδοτικό ιό και ο εμβολιασμός είναι το πιο έξυπνο που μπορεί να κάνει κανείς, αυτή την στιγμή, καθώς τα rapid ή ακόμη και τα PCR tests δεν είναι το ίδιο με το εμβόλιο, διότι τα πρώτα δεν σε προστατεύουν από τον ιό”. “Θα δούμε κι άλλη αύξηση στα κρούσματα” τις επόμενες δέκα μέρες, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση των tests που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα βελτιώσει την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα.

“Η πανδημία ρυθμίζεται από διεργασίες κοινωνικές, όπως το να πάει κανείς στο μπαρ, βιολογικές, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του ιού και περιβαλλοντικές, δηλαδή την επίδραση του καιρού, οι οποίες συνδυαζόμενες ερμηνεύουν την πανδημία, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής κατέληξε με την εκτίμηση ότι ένα 20% δεν θα εμβολιαστεί τελικά, ενώ στόχος είναι να φτάσουμε στο 80 % της ανοσίας, οπότε συνδυαστικά με το ποσοστό που θα νοσήσει, θα φτάσουμε στο 90 % της ανοσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος