Δήμοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα παράγουν και θα πωλούν ενέργεια (video)

Δήμοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ενεργειακό καθεστώς στη χώρα.

Τομή στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ελλάδας θα αποτελέσουν από το 2018 οι ενεργειακές κοινότητες.

Ιδιώτες, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων και τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 1,2 δις ευρώ φτάνουν οι επενδύσεις στα αιολική πάρκα που είναι σε εξέλιξη. Είναι ο τελευταίος κύκλος έργων με εγγυημένες τιμές. Τα έργα που θα ακολουθήσουν θα γίνονται με τιμή που θα προσδιορίζεται από διαγωνιστικές διαδικασίες, ανά τεχνολογία.

Στόχος του υπουργείου περιβάλλοντος είναι μέχρι το 2030 το 50% ή και παραπάνω της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ (από 29% που είναι σήμερα).

Παράλληλες διαδικασίες τρέχουν και για το φυσικό αέριο.

-Άνοιγμα της αγοράς με τους καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2018 να έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή.

-Επέκταση του δικτύου σε 50 νέες περιοχές έως το 2023, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η κατασκευή του αγωγού TAP, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται και το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό και το νέο φορέα που θα ενοποιήσει υποθηκοφυλακεία με κτηματολόγια. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι έως το 2020 να έχει κτηματολόγιο το 70% της χώρας

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος