Οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογή Τραμπ (video)

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι ποικίλες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στις Βρυξέλλες, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Τα σημερινά γεγονότα και αυτά των τελευταίων μηνών πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για όλους όσοι πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Τουσκ από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Παρ’ όλο που σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αυτό το αποτέλεσμα φέρνει», πρόσθεσε ο Τουσκ κάνοντας λόγο για «στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών». Ο  Σουλτς θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΝΑΤΟ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.
«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Καναδάς

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζοντας την “ανυπομονησία του να εργαστεί πολύ στενά” μαζί του. “Ο Καναδάς δεν έχει φίλο, εταίρο ή σύμμαχο πιο κοντινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες“, υπογράμμισε ο φιλελεύθερος ηγέτης σε ανακοίνωσή του.

“Ανυπομονούμε να εργαστούμε πολύ στενά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον κ. Τραμπ, και με την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα επόμενα έτη, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, δήλωσε ο Τριντό.

“Οι κοινές μας αξίες, οι εις βάθος πολιτιστικοί δεσμοί μας καθώς και οι ισχυρές και ολοκληρωμένες οικονομίες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση για την προώθηση της στέρεης και ακμάζουσας εταιρικής σχέσης μας”, ανέφερε ο καναδός πρωθυπουργός

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγα λεπτά μετά την αναγνώριση της ήττας από τη Χίλαρι Κλίντον και τα συγχαρητήρια που εκείνη απέστειλε στο νικητή, τηλεφώνησε στον Ντόναλτ Τραμπ, τον συνεχάρη και εξέφρασε την ελπίδα να δουλέψουν από κοινού ώστε να βγουν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις από την κατάσταση κρίσης και για τη επίλυση επίκαιρων ζητημάτων της διεθνούς ατζέντας, προς αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας.
Ο Πούτιν τόνισε πως είναι προς το συμφέρον των λαών της Ρωσίας και των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς κοινότητας, να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος στη βάση των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ρεαλιστικής κατανόησης των θέσεων της κάθε πλευράς.

Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στη διαμάχη της με τη Ρωσία ύστερα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
«Ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης σε δύο σημαντικούς τομείς: τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας και τη συνδρομή στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Γερμανία
“Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ”, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.
«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ “θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».
Ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Γαλλία
Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό καθώς όπως είπε τίθενται “πολλά ερωτήματα” για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 “η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος”.
Χαρές και πανηγύρια για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Βρετανία

Συγχαρητήρια απέστειλε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες έχουν μια ισχυρή και ιδιαίτερη σχέση βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. “Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την Άμυνα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, χτίζοντας σε αυτές τις βάσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των λαών μας τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε η Τερέζα Μει.

Στο ίδιο μήκος κύματος  με την Λεπέν και ο Νάιτζέλ Φάρατζ σε tweet του εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από το Brexit. Μάλιστα ο πρώην αρχηγός του αντιευρωπαϊκού UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πως με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι πρόθυμος να δεχθεί μια θέση εργασίας από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι “το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. ”
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο” αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Εθνικιστών (N-VA) Μπατ Ντε Βίβερ κάλεσε τους Βέλγους  πολιτικούς να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην λησμονούν ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομία, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και έναν ιστορικό σύμμαχο για το Βέλγιο».

Λακωνικός από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλόφωνης κυβέρνησης της Βαλονίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι το γεγονός ότι τον Tραμπ συνεχάρη η Λε Πεν «τα λέει όλα».

«Το γεγονός ότι μια λαϊκίστική ρητορική γεμάτη μίσος αποδίδει καρπούς, αποδεικνύει ότι υπερβολικά πολλοί αμερικανοί πολίτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Έλιοτ Ντι Ρούπο.

Πανηγυρικούς τόνους χρησιμοποιεί τέλος ο επικεφαλής του (ακροδεξιού και ξενοφοβικού) Vlaams Belang  Τομ Βαν Γρικεν εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την εκλογή του Tραμπ και μη παραλείποντας να εκθειάσει την προεκλογική εκστρατεία του τελευταίου.

Ιταλία
“Ο κόσμος χαιρετίζει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Εξ ονόματος της Ιταλίας τον συγχαίρω, βέβαιος ότι η φιλία μας θα μείνει ισχυρή και ακλόνητη”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι .
“Είναι ένα πολιτικό γεγονός που μαζί με άλλα αποδεικνύει ότι εισήλθαμε σε νέα εποχή”, πρόσθεσε ο Ρέντσι .
Με αναφορά στις ευρύτερες συνέπειες της ψήφου αυτής ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:
“Ποιος θα το έλεγε ότι θα κέρδιζε ο Τραμπ; Κι όμως, συνέβη, και εμείς το σεβόμαστε. Θα συνεργαστούμε με την νέα προεδρία των ΗΠΑ και υπέρ της σχέσης ΗΠΑ- Ε.Ε. Μετά την σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αντιμετωπισθεί η σχέση ΕΕ- Ιταλίας, η οποία είναι ανάγκη να έχει ηγετικό ρόλο στην όλη συζήτηση στην Ένωση.

Από το Βατικανό, ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν σχολίασε:

“Διαπιστώνουμε την επιλογή του αμερικανικού λαού η οποία χαρακτηρισθηκε από μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων. Ευχόμαστε καλή δουλειά στον νέο πρόεδρο, για αποδοτικό έργο, και εγγυώμαι και την προσευχή μας για να τον φωτίσει και να τον στηρίξει στην προσφορά υπηρεσίας στην πατρίδα του, αλλά και υπέρ της ευημερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε όλοι, για να αλλάξει η διεθνής κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο διχασμό”.

Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, τέλος, Μπέπε Γκρίλλο, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έγραψε: “Είναι φοβερό. Κατέρρευσε μια ολόκληρη εποχή . Είναι ημέρα κρίσης για την τηλεόραση, την δημοσιογραφία και τους διανοούμενους”.

Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα
ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.
“Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας”, ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και του ζήτησε να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ. Ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «μία νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, εάν ο αρχηγός της γκιουλενικής τρομοκρατικής ομάδας εκδοθεί στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την προτίμηση του αμερικανικού λαού και ότι η Τουρκία θα σεβασθεί όποιον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν εξαρτώνται από τα πρόσωπα», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Αυστρία

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι “αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

Ουγγαρία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη  τον Τραμπ για τη νίκη του. “Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή”, είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Κύπρος

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι μία απόφαση του αμερικανικού λαού μέσα σε μία δημοκρατική διαδικασία. Προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί με τη νέα αμερικανική ηγεσία και δηλώνουμε ετοιμότητα να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ειδικά για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την μάχη κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή μας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τη νέα προεδρία των ΗΠΑ και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διανύσουμε το τελευταίο μίλι προς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, που θα θέσει τέλος στην κατοχή, και θα οδηγήσει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Προσδοκούμε και είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα θα είναι μία ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν και το Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Αίγυπτος

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ, Φατάχ Αλ Σίσι δεν ήταν απλά ο πρώτος ηγέτης αραβικού κράτους που τηλεφώνησε από νωρίς το πρωί για να συγχαρεί το νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη, αλλά κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος ηγέτης προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα ομόλογό του να επισκεφθεί το Κάιρο.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευχή να συναντηθεί σύντομα με τον Αίγυπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι.

Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε “θερμά συγχαρητήρια” στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ’ ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη σινοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ’ ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος.

Το τέλος της “δηλητηριώδους” ρητορικής του Τραμπ ζητά η Διεθνής Αμνηστία, σε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ελπίζει ο ΟΗΕ

Η «δηλητηριώδης» ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπαγορεύει την πολιτική της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία
Οι ΗΠΑ υπήρξαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της ανησυχητικής και πολλές φορές δηλητηριώδους ρητορικής του προέδρου Τραμπ και άλλων προσώπων. Η ρητορική αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαγορεύει την πολιτική της κυβέρνησης» επισήμανε η Μάργκαρετ Χουάνγκ, γενική διευθύντρια του παραρτήματος στις ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι ξενοφοβικές, σεξιστικές και γεμάτες μίσος τοποθετήσεις στις οποίες προέβη ο Τραμπ δεν έχουν καμία θέση στην κυβέρνηση» πρόσθεσε σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση υπό τον Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας», ενώ χαρακτήρισε την Χίλαρι Κλίντον «ένα ισχυρό σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών».

«Την επομένη μιας σκληρής και πολύ συχνά διχαστικής εκστρατείας, αξίζει να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι η ενότητα στη διαφορετικότητα των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας. Ενθαρρύνω όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν αληθινοί σε αυτό το πνεύμα» δήλωσε ο Μπαν μετά την εκλογική νίκη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος