Διάβημα Δένδια για τις τουρκικές αυθαιρεσίες- Ανεβαίνουν οι τόνοι σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση (video)

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε αυστηρό Διάβημα προς την Άγκυρα, προέβη η Αθήνα με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, για την νέα αυθαιρεσία της Τουρκίας στον Έβρο, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την εποχική αλλαγή της κοίτης του ποταμού για να δημιουργήσει μία ακόμα εστία έντασης με την Ελλάδα. Και η Γερμανία διαμαρτυρήθηκε για τα τουρκικά πυρά, κατά της Frontex, ενώ και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι τόνοι ανεβαίνουν.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;» Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη».

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα, καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις “αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου” και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Στ. Πέτσας: Κάνουμε ο,τι χρειαστεί

“”Έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε, από 13 Μαρτίου είχαμε αποστείλει διαβαθμισμένα έγγραφα στις μεγάλες μας πρεσβείες για να έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πήραν έκταση και ότι είναι ψευδή
τα δημοσιεύματα. Αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοι μας ποιες είναι οι τακτικές της Τουρκίας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος και στην διαμαρτυρία του Βερολίνου προς την Άγκυρα, για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites». Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Αν. Λοβέρδος: «Δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οι δηλώσεις Δένδια»

Αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επικρίσεις του ΜέΡΑ 25

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».

«Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.

Κυριάκος Βελόπουλος: Να παραιτηθεί ο ΥΠΕΞ

“Η μόνη λύση για να μην αποδειχθούν συνένοχοι Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών! Ελληνική ανακατάληψη τώρα, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος